ESU

 

Föreläsningsserier
Hösten 2018

 

 "Min Musik"

"KRISHÄRDAR I VÄRLDEN"

Hans Lundén om konst

 

"Min musik"

 

Programansvariga: Birgitta Widholm
och Håkan Sjöberg

”MIN MUSIK” 
startar 2 oktober

Serien ”Min musik” återkommer ännu en termin
med fyra nya gäster. Tanken med serien är att de inbjudna ska ge deltagarna upplevelser av musik i olika former. Korta presentationer varvas med musik som på olika sätt varit viktig för våra gäster. Fokus ska vara på musiken som valts, vilket innebär olika personliga val som gör det spännande att lyssna. Räkna med en stunds möjlighet till meditation, stimulans och glädje genom att lyssna på musik som kanske inte normalt hör till det vanliga.

Vi ses på tisdagar mellan kl 10.00 och 11.45 i Studiefrämjandets lokal Kulturum, Västeråsvägesn 90. Busslinjerna 3 och 5 mot Hällby/Hemlaås stannar vid Tuna Park varifrån det bara är några hundra meter att gå. Avgift för hela serien är 250 kr. Bekräftelse om deltagande samt faktura skickas från Studiefrämjandet c:a 10 dagar före första träffen. 
Sista anmälningsdag är 3 september.

 

2 oktober

”Musik i olika livsperioder”

Inger Lewin vill dela med sig av musik från olika livsperioder genom åren. Hon presenterar sig som en åldersrik småskollärarinna, som ägnat yrkesliv och fritid åt musikupplevelser för både små och stora.

 

 

16 oktober

"Jag bär på ögonblick…fyllda med musik!”

Anita Carlsson är dramapedagog, körsångare och har under ett flertal år medverkat i Eskilstunarevyn. Är pensionär men fortsätter arbeta på Eskilstuna stadsmuseum periodvis, skriver manus till och regisserar de dramatiserade visningarna på Rademachersmedjorna. Flyttade till Eskilstuna 1970 och har stannat här. Livet är fyllt av minnen; orden räcker  inte alltid att beskriva dem. Men där orden tar slut tar musiken vid. Följ med mig på en minnesresa som rymmer musik av vitt skilda slag. Både Beethoven och Kacka Israelsson för att nu nämna några, förstärker mitt livs brokiga väv.

 

30 oktober

Räddad av musik!

Ola Sjönneby säger så här: ”från retad trumpet/musiknörd i raggarnästet Torsby i norra Värmland till musiknörd/jazzmusiker och självutnämnd teaterdirektör i Kulturhus Tandla Skola. Musik på liv och död. Musiken min bästa vän och kanske meningen med livet?”

 

13 november

 Från pop o rock till Oum Kalsoum…

Marie Selander har varit verksam sedan mitten av 1960-talet inom flertalet genrer som pop/rock, folkmusik, världsmusik och nutida musik. Marie tar oss med på en musikalisk resa från rhythm´n blues via folkmusik/världsmusik till Oum Kalsoum.

 

"KRISHÄRDAR I VÄRLDEN"


Programansvariga:                Anita Norberg och
Birgitta Johansson

11 oktober
25 okober
8 november
22 november
    Fulltecknad           

                 ”Krishärdar i världen”
                                              fyra nya träffar i höst
Vår populära föreläningsseerie "Krishärdar i världen" återkommer i höst med fyra träffar. Stig Wahlström, Västerås, vår engagerade och mycket kunniga föreläsare ställer upp för oss  ytterligare en termin. Stig, som tidigare varit kanslichef vid Försvarshögskola och lärare vid Militärhögskolan, kommer i ord och bild att ge bakgrunder som aktuell information om kriser och konflikter i vår omvärld för att hjälpa oss förstå det som händer och sker i de oroliga värld vi lever i. Som exempel kommer den alltmer komplicerade situationen i Mellanöstern att speglas, Kinas växande styrka, EUs problem och Brexit, Nordkorea och relationen till USA, den ryska upprustningen liksom andra aktuella händelser. 

Föreläsningsserien startar torsdag 11 oktoberi. Övriga träffar äger rum 25 oktober, 8 november och 22 november. Föreläsningarna pågår mellan kl 10.00 och 11.45 i Studiefrämjandets sal Kulturum på Västeråsvägen 90. Avgiften för hela föreläsningsserien är 250 kr. Bekräftelse och faktura skickas ut av Studiefrämjandet c:a 10 dagar före första träffen. Sista anmälningsdag är 3 september. Både tidigare deltagare och nya intresserade är välkomna. Obs att du som deltagit tidigare måste anmäla dig på nytt.

 

 

 

Hans Lundén

9 oktober
23 oktober
6 november
20 november
Programansvarig: Hans Mossberg

                 Höstens föreläsningar på temat ”Konst”
Vår föreläsningsserie ”Konst” återkommer med fyra nya föreläsningar av Hans Lundén, Mariefred, som är pensionerad folkhögskolelärare och undervisat i bl a konst- och musikhistoria vid olika universitet i Europa. 
Föreläsningarna pågår mellan kl 10.00 och 12.00 i
Studiefrämjandets lokal Kulturum, Västeråsvägen 90. Avgiften för hela serien är 350 kr. Sista anmälningsdag är 3 september. Bekräftelse och faktura skickas ut av Studiefrämjandet c:a 10 dagar före första träffen.
 Här följer en kort presentation
av innehållet i de fyra träffarna:

9 oktober
Siri, Vera och Berta – att vara både kvinna och
konstnär

Siri Derkert, Vera Nilsson och Berta Hansson var kvinnliga konstnärer som fick kämpa för sin konst. De hade mycket gemensamt bl a sitt intresse för barn, fred och miljön.

23 oktober 
Lola. Lena och Saha

Leonie Geisendorf, Lena Larsson och Zaha Hadidvar mycket olika arkitekter i en mycket manlig värld. Här får du lära känna dem bättre.

6 november
Josabeth, Helen och Alma

Det här är tre kvinnor som var och en skildrat sin egen värld. Josabeth Sjöberg som levde i 1800-talets Stockholm, Helen Bradley som verkade i det tidiga 1900-talets Blackpool och Alma Öhrström som återfanns i ett lantligt Skåne. Mamsell Josabeth gav även musiklektioner så träffen kommer också att innehålla musik.

20 november
Tant Tyra, Moa, mormor, mamma och Lena

Dessa kvinnor har alla något att berätta om de stora utställningarna i Sverige som präglades av Ferdinand Boberg, Carl Bergsten, Gunnar Asplund och många andra arkitekter. Om detta handlar den fjärde och sista träffen.