ESU

2019 års långresa

Bottenviken runt 14 - 20 augusti

 

14 augusti


Agneta/Patrik

Dag 1: Med Agneta Albinsson, guide och reseledare, samt Patrik Larsson bussförare avreste 39 deltagare tidig morgon från Eskilstuna till första stoppet vid Wij trädgårdar i Ockelbo. Guidad visning av anläggnngen som Lars Krantz står bakom. Vandringen i de olika trädgårdarna fick genomföras i regnväder men trots detta ett mycket intressant besök. Besöket avslutades med lunch.
     

I rask fart gick resan vidare mot Sundsvall med en guidad rundtur innan det blev incheckning och middag på Hotell Knaust
                                         


 

 

15 augusti

Resan fortsätter norrut med ett första stopp i Örnsköldsvik för intagande av "busskaffe" med en fantstisk utsikt över staden.
      
Lunchbesök på Skråmträsk Kvarn där det bjöds på norrländsk taco med älgskav. Mycket gott. Framåt senare eftermiddag blev det ett stopp vid Storforsen några mil väster om Älvsbyn. En mäktig syn att se allt vatten som forsade förbi. Fallsträckan är 5 km och fallhöjden 82 meter. 
     

 

 

 

16 augusti

 

 

 

Dagen startar med en gudiad rundtur i Luleå som också innehåller ett besök i Gammelstads Kyrkstad, ett av våra svenska världsarv med drygt 400 kyrkstugor där församlingsborna allt sedan 1500-talet övernattat i samband med kyrkobesök. 
     

Innan vi lämnar Sverige via Haparanda och Torneå stannar vi vid Kukkolaforsen. Dagen innan vårt besök har siken fiskats och på förmidagen lättrökts till vår lunch som uppskattadees som en höjdpunkt bland alla måltider.
          

Vid ankomsteen till Kemi görs ett besök i Kemi Ädelstensgalleri och därefter incheckning och gemensam middag..


17 augusti

Resan fortsätter direkt på morgonen till Uleåborg (Oulu) för guidad rundtur och lunch. Tyvärr strilade regnet från en molning himmel denna dag.
          
 Dagen avslutades med resa till Karleby för övenattning.

18 augusti

Besök i Vasa som ligger närmast Sverige av Finlands städer och där cirka en tredjedel av stadens innevånare är svensktalande. T.illsammans med guide ser vi oss omkring i staden
          
                            Bilder från den finländska landsbygden tagna frn bussen under resan mot Vasa

19 augusti

Besök i Rauma som 1991 var den första finska staden som placerades på UNESCO.s världsarvslista över kulturminnen. Lunchen intogs i villa Tallbo, som en gång i tiden varit en redares bostad.
 
 Rauma är en gammaal sjöfartsstad och det visar sig också i den givande rundvandring till fots som vi gör i den gamla delen av Rauma.
   

Vid ankomsten till Åbo, som är den sista anhalten på vår resa ser vi på staden med hjälp av guide. Avskedsmiddagen intas på Restaurant Koulu (Skolan) där vår reseledare Agneta Albinsson avtackas för sitt arbete med att ta hand om deltagarna och ge dem mängder av information om resan, historia (svensk och finsk), dagaktuellt samt lite lättare information i form av poesi och prosa.
                 
                 

M/S Viking Grace avgår fram mot kvällen till Stockholm.


20 augusti

Nu återstår bara den sista delen av resan hem till Eskilstuna. Vår duktiga bussförare, Patrik Larsson, avtackas med en liten gåva. Rösterna i bussen är eniga om att detta varit en fantastiskt givande och rolig resa. Mellan 210 och 220 mil lång har resan varit.