ESU

 " Hänt sen sist"

 

2018

Om du vill veta vad som hände 2017 klickar du på årtalet

 

Våravslutning
Resa
16 maj

"Ut i det blå"

Foto:
Hans Mossberg
Jan Hulth
Håkan Sjöberg

 

Strålande avslutningsresa

Som avslutning på vårterminen har Senioruniversitetet gjort sin sedvanliga resa ”Ut i det blå” som den här gången gick till Reijmyre och Häfla bruk. Ett första stopp gjordes vid Djulö i Katrineholm där de 80-talet deltagarna serverades busskaffe och smörgås. 
                  
         
          
Därefter gick färden till Reijmyre glasbruk, ett av Sveriges äldsta med en 200-årig historia, där glasblåsningens konst närmare studerades, shopping hanns med och lunch serverades på det anrika gästgiveriet. 
                

Nästa mål var Häfla Hammarsmedja, ett unikt industriarv, där hammarsmedjan från 1682 visades vid en guidad tur liksom dåtidens bostäder för smederna och deras stora familjer. När verksamheten upphörde 1924 låstes smedjan och arbetarna gick hem och lämnade allt vilket nu finns kvar till beskådande. 
    
                 

Här bland syrener och hägg serverades deltagarna eftermiddagskaffe med dopp i det vackra och varma försommarvädret innan färden gick hemåt via Vingåker och Hjälmaresund efter en fin dag med nöjda resenärer.

 
Eskilstuna Dagfilmstudio

Våren 2018

Sex föreställningar

Eskilstuna Senioruniversitets, ESU Dagfilmstudio startade vårterminen den 7 februari. Vi kan återigen glädjas åt att vi fyller två salonger på RIO biografen. Premiärfilmen var Den röda filmen, följande filmer visades därefter under våren, Dröm vidare, The Nile Hilton incident, Vad döljer Du för mig, Florence Foster Jenkins och sista filmen är Frantz. Nu är arbetet igång med att välja sex kvalitetsfilmer till höstterminen 2018. Verksamheten bedrivs i samarbete med SFF, Sveriges Förenade Filmstudios. Stort tack till Rios personal för fint samarbete under våren.
              

Efterfrågan på biljetter har varit mycket stor och försöket med att korta ner anmälningstiden samt att dela ut biljetter före premiären har slagit väl ut. Vi arbetar vidare med detta till nästa termin. I början på augusti kommer höstprogrammet för 2018 att droppa ner i brevlådan. Så var snabb med att komma in med Er anmälan, gärna via mail till ESU. Höstterminen kommer vi visa filmerna i salong 1 och 5, samma som vårterminen. För den filmintresserade vill vi påminna om att vårt medlemsmöte den 28 februari på Kulturhuset Royal kommer att handla om Svensk Reklamfilmshistoria. Mårten Blomkvist, filmkritiker på bl.a. DN kommer att visa reklamsnuttar och berätta om dem. Anmäl Er till ESU. Från filmgruppen önskar vi alla En trevlig sommar och välkomna till höstens filmvisningar.

 
Resa
3 maj
"Elden och Skogen"

Hälleskogsbrännan

Årets naturresa ”Elden & Skogen” gick till Västmanland och det stora området (14 000 hektar) som sommaren 2014 eldhärjades. Färden gick först till Ramnäs Hotell där ett besökscenter öppnats med information om brandförloppet, konsekvenser av branden och hur den bekämpades. Efter kaffe blev det sedan en resa ut i Hälleskogsbrännan, där brandområdet kunde beses och vad som efter snart fyra år skett genom att naturen är på väg tillbaka. Ett par stopp gjordes som gav möjlighet till kortare vandringar för att närmare se vad som hänt. Ett nyuppfört utkikstorn gjorde att vi såg mer av hur vidsträckt område som drabbats av branden. Som guide under rundturen hade vi Tom Sävström från Naturskyddsföreningen i Surahammar. Med hans kunskaper om inte bara branden utan om djurliv och växter blev det ett par givande timmar. Innan hemresa intogs en mycket god lunch på Ramnäs hotell. Mycket nöjda deltagare (55) gladdes åt att vädret varit gynnsamt och att det förväntade regnet inte kom förrän bussen vände hem mot Eskilstuna. 

                                    
                                   

 
Medlemsmöte
25 april
"På uppdrag för
Läkare Utan Gränser"

Programvärden Birgitta Johansson 
och Alexander Nyman
Eskilstuna senioruniversitet har haft sitt sista medlemsmöte för våren med ca 140 deltagare. Alexander Nyman, till vardags läkare på kirurgkliniken på Mälarsjukhuset, åker även ut i världen och jobbar för  ”Läkare utan gränser”. Det var om sin verksamhet där han berättade för oss. Först fick vi allmän information om organisationen som startades 1971 av franska läkare. Det är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där de behövs mest. De bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.   

                                        Det är en enorm organisation med 32000 lokalt anställd personal och 3200 fältarbetare varav 139 från Sverige. 52 procent är medicinsk personal, 48 procent är icke medicinsk personal. Man ger humanitär hjälp i mellan 60 och 70 länder i världen.1999 fick organisationen Nobels fredspris.

Sedan berättade Alexander om sitt senaste uppdrag i Sydsudan, ett land som är lite större än Sverige och med ca 12 miljoner invånare. Det mycket primitiva sjukhuset med 40 platser låg i Old Fangac omgivet av sumpmarker. Där fanns inga vägar. Enda sättet att ta sig dit var med båt eller att gå, ofta genom vatten enda upp till armhålorna. Där fanns en stor personal, inte bara medicinsk utan allt från administratörer, projektledare, ekonomer, tekniker till städare, kockar och vakter. Man behandlade t. ex. malaria, ormbett, brännskador, förlossningar, vaccinationer, skottskador osv. Personalen kom från många olika länder, en stor del var från lokalbefolkningen.

Efter att ha lyssnat på en mycket intressant föreläsning med bilder och filmer måste man vara tacksam för den förnämliga sjukvård vi ändå har i Sverige                           

 
Medlemsmöte
11 april

"Rasbiolog Herman Lundborgs gåta"

 

Skakande berättelse om en svensk rasbiolog

Om rasbiologen, professorn och läkaren Herman Lundborg berättade författaren och vetenskapsjournalisten Maja Hagerman vid medlemsmötet den 11 april. Maja, som skrivit boken ”Käraste Herman”, gav på ett medryckande och mycket personligt sätt ett porträtt av mannen som startade världens första statliga rasbiologiska institut 1922. Hon berättade bl a om hans forskarvänner och rasexperter i Nazityskland, om personer han mötte vid sina undersökningar, inte minst de kvinnor som skakade om hans tillvaro i grunden. Genom att läsa massor av brev till Lundborg har Maria Hagerman följt honom från hans första resor till Lappmarken 1913 i hans ambition att ”rädda det svenska folket” genom att mäta, fotografera, samla och jämföra människors utseenden och klassificera dem i en högre och lägre ras. En av dem var Maria, en kvinna från Lappland av ”fel typ” som han blev kär i och som födde hans barn. De drygt 130 deltagarna fick ta del av en stark berättelse om en fanatisk man vars metoder för rasundersökning även kom att användas inom SS.

 

 
Resa
6 april

Kungliga Operan
Giuseppe Verdis

Aida

I samverkan med SPF Eskilstuna reste 34 deltagare till Stockholm och Kungliga Operan den 6 april för att se och uppleva den kritikerrosade föreställningen av Giuseppe Verdis opera Aida. Före föreställningen intogs ”smått och gott ” i bussen som gav uppdrag till reseledarna att framföra ett stort tack till Linda vid Resekompaniet. 

Inför en fullsatt salong fick vi sedan uppleva att när världen står i lågor behövs kärleken som mest. I ett samhälle som håller på att falla samman hittar vi den unga Aida, mitt i korselden mellan två stridande parter. Mot allt förnuft förälskar hon sig i Ramadés, som samtidigt uppvaktas av Amneris och som kan erbjuda en plats med makt och inflytande. Ramadés och Aidas kärlekssaga leder ovillkorligen mot döden. Med solister som Katarina Dalayman och Christina Nilsson (det unga nya stjärnskottet) samt Ivan Defabiani fick vi uppleva en magnifik föreställning under drygt tre timmar. I sammanhanget går det  inte att förbigå Hovkapellet och Kungliga Operans kör som var fantastiska. Lyriska och helnöjda deltagare uttryckte sin tillfredsställese att de deltagit i denna resa.

 
Föreläsningsserie

Krishärdar i världen
15/2, 1/3, 15/3 och 29/3
Programvärden Anita Norberg och 
Stig Wa

Föreläsningsserien om världens krishärdar avslutad

                                                

För sjätte terminen i rad har vår populära föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” genomförts. 100 medlemmar har vid fyra olika tillfällen deltagit och fått lyssna till initierad och sakkunnig information av vår efterfrågade föreläsare Stig Wahlström, Västerås. Han har i ord och bild förmedlat såväl bakgrunder som dagsaktuell information om olika händelser i vår omvärld vilka påverkar det världspolitiska läget. Så har bl a Brexit och situationen inom EU och USA belysts liksom Kinas allt kraftfullare frammarsch på olika områden, situationen runt Nordpolen och på Grönland, utvecklingen på den koreanska halvön samt Rysslands allt aggressivare framtoning. Även läget i Mellanöstern och på Arabiska halvön har avhandlats. En ny serie föreläsningar på samma tema återkommer i höst.

 

Min Musik

Fyra träffar för att lysna på musik


20/2, 6/3, 20/3 samt 3/4

Vid fyra tillfällen under hösten har drygt 50 deltagare samlats för att lyssna på musik i serien ”Min Musik”. Till arrangemanget har fyra gäster bjudits in för att var och en på sitt sätt presentera musik som haft betydelse, satt särskilda spår i livet samt även personliga upplevelser av att ha medverkat i framförande av något verk. Gäster har varit Bosse Lundkvist, (kulturutvecklare), vars framförande hade rubriken ”Vilken plats har musiken i mitt liv”. Den andra gästen var Ulf Selander, (musiklärare, körledare och rektor), som hade satt som rubrik ”A sentimental journey?” för sin medverkan. Ing-Marie Janzon (sångerska, sångpedagog, körledare och författare) spelade och berättade om ”Musiken – mitt livselexir” som varit ledstjärna för valet av musik. Den sista gästen var kulturjournalisten Eva Axelsson som i nästan kronologisk ordning från sitt liv spelade ”Musik som får mig att lyssna”. Träffarna har lett till en stunds meditation, igenkänning, stimulans, glädje och förnöjelse, vilket lett fram till önskemål om att serien ska fortsätta till hösten. Programvärdarna Birgitta Widholm och Håkan Sjöberg gav beskedet att hösten är planerad för fyra nya gäster.  
                          
 
Föreläsningserie
Konst

13/2, 27/2, 13/3 och 27/3

Hans Lunde'n avslutade 27 mars vårens föreläsningsserie i konst. Dagens tema var Matisse och Picasso.  Som avslutning sjöng han en egen text till Tango i Nizza av Evert Taube. Visan var en duett mellan Pablo Picasso  och Henri Matisse som träffats på Gertrude Steins salong i Paris och nu på nytt såg varandra i Nizza. Hela föreläsningsserien var mycket uppskattad och Hans Lunde'n fick stående ovationer. 

                                        

 
Medlemmöte
22 mars

"Hasse och Tage - 
humoristiska humanister"Johanna Broman Åkeson

                   
                    Programvärden Anita Lassesson och Johanna Broman Åkesson

Humoristiska humanister porträtterade

Om de två ”humoristiska humanisterna” Hasse & Tage berättade fil dr Johanna Broman Åkesson på ett proffsigt och inspirerande sätt i ord, bild och ljud vid medlemsmötet den 22 mars. De båda humoristerna hade redan under sina universitetsår i Lund respektive Uppsala ägnat sig åt studentikosa spex innan de möttes på radion på 1950-talet. Den bekantskapen kom att leda till en framgångsrik epok i svensk nöjeshistoria med stora publikframgångar. I sina revyer och filmer har de två speglat och kommenterat samtidens stora samhällsförändringar på ett både spexartat och skarpt satiriskt sätt men alltid med humanismen i centrum. Genom Johanna Broman Åkesson, som specialiserat sig på den svenska estradvisan och annan nöjeshistoria, fick de närmare 160 deltagarna uppleva en minnesvärd och nostalgisk eftermiddag tillsammans med de båda universalgenierna Hasse Alfredson och Tage Danielsson.  

 
Resa
17 mars
Stadsteatern i Stockholm
"Våra drömmars stad"
Fredagen den 17 mars avgick Senior Universitets bussresan till ”Våra drömmars stad” på Stadsteatern i Stockholm. Drygt 30 personer äntrade bussen för färden till Per Anders Fogelströms romaner som satts upp på Stadsteatern. Med vår eminente chaufför som tog oss fram på smala gator i centrum av Stockholm som just nu har mycket avstängda gator p g a ombyggnationer. Väl framme vid teatern bjöds vi på en alldeles utmärkt lunch på Teaterbaren i Kulturhuset.  Föreställning som är 3 timmar lång började 13.00 och vid året 1860. Där fick vi följa Henning, Tummen och Lotten m.fl fram till nutiden. En föreställning som griper tag och värmer. Det är ingen nackdel att läsa om böckerna före föreställningen. Det var mycket nöjda resenärer som klev av bussen vid 18-tiden hemma i vår Sméstad. Ett stort tack till vår chaufför.  
Medlemsmöte
14 mars
"Ingmar Bergman bakom kulisserna"

Med anledning av att det i år är 100 år sedan Ingemar Bergman föddes, var Marie Nyreröd inbjuden till Senioruniversitetets medlemsmöte den 14:e mars. Marie är journalist, författare, filmare och tv-producent. Hon är 2018 ansvarig för Bergmanåret på SVT.

Marie fick ett alldeles särskilt förhållande till Ingemar Bergman. I samband med att Bergman lämnade Stockholm för att permanent bosätta sig på Fårö gjorde hon tre filmer: Bergman och filmen, Bergman och teatern samt Bergman och Fårö. Senare, från 2003 och fram till Bergmans död, var hon den enda journalist som tilläts komma till Fårö och inervjua regissören. Marie hade dessutom flera långa telefonsamtal varje vecka med Bergman. Samtalen på Fårö resulterade bl.a. i ett antal kortfilmer som kan ha titlar som Bergman och telefonen, Bergman och magen, Bergman och Dämonerna. Många Bergmanfilmer och inspelade intervjuer av Marie Nyreröd kan ses på SVT Play eller Öppet arkiv.

                                          

 
Medlemsmöte
28 februari

En film om Nyfors, mellan gammalt och nytt

Eskilstuna SeniorUniversitet. Plötsligt händer det som inte får hända! Dagens (28/2)  program med Mårten Blomkvist, ”Och nu blir det reklam” såg vi fram emot. På morgonen fick vi besked att Mårten inte kunde komma. Vad gör man? En film om Nyfors, mellan gammalt & nytt. Filmen följer utvecklingen på 50 – 60 talet i Nyfors när man byggde nytt. Rivning av det gamla och uppbyggnad med nya moderna bostäder. Bebyggelsen var från 1800-talet då manga flyttade in till staden för att arbeta på industrierna. Filmen speglar en period som många av oss upplevt. Dessutom ligger vårt Kulturhus Royal mitt i centrum av kvarteren. Drygt 100 besökare uppskattade dock vår ”räddningsplanka”. Vi hoppas att till hösten kunna komma tillbaka med Mårten Blomkvist program och reklamfilmens historia.  
               
 

MEDLEMSMÖTE
14 FEBRUARI

KVINNOJOUREN MOA - VÅLD I NÄRA RELATIONER

Till årets första medlemsmöte 14 februari hade Catarina Andersson från kvinnojouren MOA bjudits in. Hon berättade om den verksamhet som jouren bedriver för att stödja våldsutsatta kvinnor och barn. I fjol  tog man emot 40 kvinnor och 40 barn, som sammantaget bodde på jouren i 1.900 nätter. Vad jouren kan erbjuda är lugn, ro och stödsamtal där även barnen ges möjlighet att berätta. Cirka 90 procent av de våldsutsatta kvinnorna kommer via socialtjänsten till MOA respektive tjejjouren Meja, som startade 2006. Målgruppen är ungdomar i åldern 13-19 år som här kan få svar på sina frågor och funderingar. -  Fler kvinnor dör av våld än i cancer, konstaterade Catarina och berättade att Moa får ett nytt hus i år och att personalstyrkan på tre personer förstärks med en verksamhetsledare. De 90-talet medlemmar som kommit till mötet fick även veta att våldet kryper allt längre ned i åldrarna och att mer kunskap behövs för att komma till rätta med problematiken.  
                          
 
ESU Dagfilmstudio
7 februari

Vårterminens start

ESU Dagfilmstudio startade vårterminen den 7 febr. Vi kan återigen glädas att vi fyller 2 salonger på RIO biografen. Premiärfilmen var Den röda filmen, följande filmer visas under våren, Dröm vidare, The Nile Hilton incident, Vad döljer Du för mig, Florence Foster Jenkins och sista filmen är Frantz. Nu är arbetet igång med att välja 6 kvalitetsfilmer till höstterminen 2018. Verksamheten bedrivs i samarbete med SFF, Sveriges Förenade Filmstudios.Efterfrågan på biljetter har varit mycket stor och försöket med att korta ner anmälningstiden samt att dela ut biljetter före premiären har slagit väl ut. Vi arbetar vidare med detta till nästa termin. För den filmintresserade vill vi påminna om att vårt medlemsmöte den 28 febr. på Kulturhuset Royal kommer att handla om Svensk Reklamfilmshistoria. Mårten Blomkvist, filmkritiker på bl.a. DN kommer att visa reklamsnuttar och berätta om dem. Anmäl Er till ESU.   
                                   

 
Årsmöte
31 januari

Munktellmuséet

Proffsig underhållning på årsmötet

Årsmötet, som hölls i MunktellMuséet den 31 januari, hade lockat uppemot 70 medlemmar och inleddes med musikalisk underhållning av de proffsiga ungdomarna i ”Arts & Performance” från sista årskursen på S:t Eskil. Efter det uppskattade framträdandet vidtog årsmötesförhandlingar som snabbt klubbades igenom av mötesordföranden Bertil Larsson. Till styrelse omvaldes Håkan Sjöberg som ordförande på ett år, samt omvaldes Anita Lassesson, kassör, Hans Mossberg ledamot och Anita Norberg, cirkelansvarig, samtliga på två år. Kvarstår i styrelsen gör Jan E Hulth, filmansvarig, Birgitta Johansson, ledamot, och Birgitta Widholm, sekreterare. Till revisorer utsåg Sven Carlsson och Jan Edenmo, båda omval. Föreningens ekonomi är god och årsavgiften fastställdes till oförändrade 150 kr. Antalet medlemmar, som vid årsskiftet uppgick till 748, fortsätter att öka. Hittills under 2018 har 30 nya medlemmar tillkommit. Efter en god hummersoppa presenterade Håkan Sjöberg vårens program som bl a innehåller sex kvalitetsfilmer på dagtid, tio studiecirklar, tre föreläsningsserier och medlemsmöten med intressanta föredragshållare.

                  

                           

 
Resa
20 januari

Kungliga Operans nypremiär av
Puccinis Tosca

 

Resan denna dag gick till Stockholm och Kungliga Operan där operan Tosca av Giacomo Puccini hade nypremiär. En fullsatt salong och stora förväntningar från Eskilstuna gruppen, som bestod av 28 deltagare samt 21 deltagare från SPF Eskilstuna. Passion, förräderi, och ond bråd död präglar en av operareportoarens mest klassiska verk. Med musik som är lika dramatisk som skimrande vacker skildras sångerskan Tosca och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat dygn fick vi följa deras ofrånkomliga resa mot katastrofen orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Skickliga solister och en kör och orkester på spelhumör ledda av Daniele Callegari gjorde att det blev en härlig operaupplevelse. Med ihållande applåder från en begeistrad publik visade publiken sin stora uppskattning. Före föreställningen intogs ”smått och gott” i bussen. Detta uppskattades mycket och ett flertal ville få framfört till Linda vid Resekompaniet hur gott det smakat.    
Resa
5 januari

Trettondagskonsert
Louis DeGeerhallen
Norrköping
På trettondagsaftonen for 29 medlemmar i Eskilstuna Senioruniversitet till Louis De Geerhallen i Norrköping för att avnjuta en trettondagskonsert. När vi kom dit bjöds vi på ett glas bubbel och en läcker måltid. Sedan blev det mera bubbel och mingelmusik före konserten. Det blev en fantastisk upplevelse med Norrköpings symfoniorkester under en mycket skicklig och skojfrisk dirigent, Christian Kluxen från Danmark. Vi fick lyssna till både kända och lite mindre kända stycken av operamusik och Wienermusik: Rossini, Puccini, Dvorák, far och söner Strauss och några fler. Medverkade gjorde också hovsångare Karl-Magnus Fredriksson och otroligt skickliga coloratursopranen Kerstin Avemo. Konserten avslutades med flera extranummer och, på välkänt nyårskonsertmaner, med Radetzkymarsch givetvis med publikklapp. Orkester och solister avtackades med stående ovationer och sedan äntrade vi bussen mot Eskilstuna, mycket glada och nöjda med vår trettondagsafton.  

 

Till startsidan