ESU

 " Hänt sen sist"

 

2018

Om du vill veta vad som hände 2017 klickar du på årtalet

 
Resa
17 mars
Stadsteatern i Stockholm
"Våra drömmars stad"
Fredagen den 17 mars avgick Senior Universitets bussresan till ”Våra drömmars stad” på Stadsteatern i Stockholm. Drygt 30 personer äntrade bussen för färden till Per Anders Fogelströms romaner som satts upp på Stadsteatern. Med vår eminente chaufför som tog oss fram på smala gator i centrum av Stockholm som just nu har mycket avstängda gator p g a ombyggnationer. Väl framme vid teatern bjöds vi på en alldeles utmärkt lunch på Teaterbaren i Kulturhuset.  Föreställning som är 3 timmar lång började 13.00 och vid året 1860. Där fick vi följa Henning, Tummen och Lotten m.fl fram till nutiden. En föreställning som griper tag och värmer. Det är ingen nackdel att läsa om böckerna före föreställningen. Det var mycket nöjda resenärer som klev av bussen vid 18-tiden hemma i vår Sméstad. Ett stort tack till vår chaufför.  
Medlemsmöte
14 mars
"Ingmar Bergman bakom kulisserna"

Med anledning av att det i år är 100 år sedan Ingemar Bergman föddes, var Marie Nyreröd inbjuden till Senioruniversitetets medlemsmöte den 14:e mars. Marie är journalist, författare, filmare och tv-producent. Hon är 2018 ansvarig för Bergmanåret på SVT.

Marie fick ett alldeles särskilt förhållande till Ingemar Bergman. I samband med att Bergman lämnade Stockholm för att permanent bosätta sig på Fårö gjorde hon tre filmer: Bergman och filmen, Bergman och teatern samt Bergman och Fårö. Senare, från 2003 och fram till Bergmans död, var hon den enda journalist som tilläts komma till Fårö och inervjua regissören. Marie hade dessutom flera långa telefonsamtal varje vecka med Bergman. Samtalen på Fårö resulterade bl.a. i ett antal kortfilmer som kan ha titlar som Bergman och telefonen, Bergman och magen, Bergman och Dämonerna. Många Bergmanfilmer och inspelade intervjuer av Marie Nyreröd kan ses på SVT Play eller Öppet arkiv.

                                          

 
Medlemsmöte
28 februari

En film om Nyfors, mellan gammalt och nytt

Eskilstuna SeniorUniversitet. Plötsligt händer det som inte får hända! Dagens (28/2)  program med Mårten Blomkvist, ”Och nu blir det reklam” såg vi fram emot. På morgonen fick vi besked att Mårten inte kunde komma. Vad gör man? En film om Nyfors, mellan gammalt & nytt. Filmen följer utvecklingen på 50 – 60 talet i Nyfors när man byggde nytt. Rivning av det gamla och uppbyggnad med nya moderna bostäder. Bebyggelsen var från 1800-talet då manga flyttade in till staden för att arbeta på industrierna. Filmen speglar en period som många av oss upplevt. Dessutom ligger vårt Kulturhus Royal mitt i centrum av kvarteren. Drygt 100 besökare uppskattade dock vår ”räddningsplanka”. Vi hoppas att till hösten kunna komma tillbaka med Mårten Blomkvist program och reklamfilmens historia.  
               
 

MEDLEMSMÖTE
14 FEBRUARI

KVINNOJOUREN MOA - VÅLD I NÄRA RELATIONER

Till årets första medlemsmöte 14 februari hade Catarina Andersson från kvinnojouren MOA bjudits in. Hon berättade om den verksamhet som jouren bedriver för att stödja våldsutsatta kvinnor och barn. I fjol  tog man emot 40 kvinnor och 40 barn, som sammantaget bodde på jouren i 1.900 nätter. Vad jouren kan erbjuda är lugn, ro och stödsamtal där även barnen ges möjlighet att berätta. Cirka 90 procent av de våldsutsatta kvinnorna kommer via socialtjänsten till MOA respektive tjejjouren Meja, som startade 2006. Målgruppen är ungdomar i åldern 13-19 år som här kan få svar på sina frågor och funderingar. -  Fler kvinnor dör av våld än i cancer, konstaterade Catarina och berättade att Moa får ett nytt hus i år och att personalstyrkan på tre personer förstärks med en verksamhetsledare. De 90-talet medlemmar som kommit till mötet fick även veta att våldet kryper allt längre ned i åldrarna och att mer kunskap behövs för att komma till rätta med problematiken.  
                          
 
ESU Dagfilmstudio
7 februari

Vårterminens start

ESU Dagfilmstudio startade vårterminen den 7 febr. Vi kan återigen glädas att vi fyller 2 salonger på RIO biografen. Premiärfilmen var Den röda filmen, följande filmer visas under våren, Dröm vidare, The Nile Hilton incident, Vad döljer Du för mig, Florence Foster Jenkins och sista filmen är Frantz. Nu är arbetet igång med att välja 6 kvalitetsfilmer till höstterminen 2018. Verksamheten bedrivs i samarbete med SFF, Sveriges Förenade Filmstudios.Efterfrågan på biljetter har varit mycket stor och försöket med att korta ner anmälningstiden samt att dela ut biljetter före premiären har slagit väl ut. Vi arbetar vidare med detta till nästa termin. För den filmintresserade vill vi påminna om att vårt medlemsmöte den 28 febr. på Kulturhuset Royal kommer att handla om Svensk Reklamfilmshistoria. Mårten Blomkvist, filmkritiker på bl.a. DN kommer att visa reklamsnuttar och berätta om dem. Anmäl Er till ESU.   
                                   

 
Årsmöte
31 januari

Munktellmuséet

Proffsig underhållning på årsmötet

Årsmötet, som hölls i MunktellMuséet den 31 januari, hade lockat uppemot 70 medlemmar och inleddes med musikalisk underhållning av de proffsiga ungdomarna i ”Arts & Performance” från sista årskursen på S:t Eskil. Efter det uppskattade framträdandet vidtog årsmötesförhandlingar som snabbt klubbades igenom av mötesordföranden Bertil Larsson. Till styrelse omvaldes Håkan Sjöberg som ordförande på ett år, samt omvaldes Anita Lassesson, kassör, Hans Mossberg ledamot och Anita Norberg, cirkelansvarig, samtliga på två år. Kvarstår i styrelsen gör Jan E Hulth, filmansvarig, Birgitta Johansson, ledamot, och Birgitta Widholm, sekreterare. Till revisorer utsåg Sven Carlsson och Jan Edenmo, båda omval. Föreningens ekonomi är god och årsavgiften fastställdes till oförändrade 150 kr. Antalet medlemmar, som vid årsskiftet uppgick till 748, fortsätter att öka. Hittills under 2018 har 30 nya medlemmar tillkommit. Efter en god hummersoppa presenterade Håkan Sjöberg vårens program som bl a innehåller sex kvalitetsfilmer på dagtid, tio studiecirklar, tre föreläsningsserier och medlemsmöten med intressanta föredragshållare.

                  

                           

 
Resa
20 januari

Kungliga Operans nypremiär av
Puccinis Tosca

 

Resan denna dag gick till Stockholm och Kungliga Operan där operan Tosca av Giacomo Puccini hade nypremiär. En fullsatt salong och stora förväntningar från Eskilstuna gruppen, som bestod av 28 deltagare samt 21 deltagare från SPF Eskilstuna. Passion, förräderi, och ond bråd död präglar en av operareportoarens mest klassiska verk. Med musik som är lika dramatisk som skimrande vacker skildras sångerskan Tosca och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat dygn fick vi följa deras ofrånkomliga resa mot katastrofen orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Skickliga solister och en kör och orkester på spelhumör ledda av Daniele Callegari gjorde att det blev en härlig operaupplevelse. Med ihållande applåder från en begeistrad publik visade publiken sin stora uppskattning. Före föreställningen intogs ”smått och gott” i bussen. Detta uppskattades mycket och ett flertal ville få framfört till Linda vid Resekompaniet hur gott det smakat.    
Resa
5 januari

Trettondagskonsert
Louis DeGeerhallen
Norrköping
På trettondagsaftonen for 29 medlemmar i Eskilstuna Senioruniversitet till Louis De Geerhallen i Norrköping för att avnjuta en trettondagskonsert. När vi kom dit bjöds vi på ett glas bubbel och en läcker måltid. Sedan blev det mera bubbel och mingelmusik före konserten. Det blev en fantastisk upplevelse med Norrköpings symfoniorkester under en mycket skicklig och skojfrisk dirigent, Christian Kluxen från Danmark. Vi fick lyssna till både kända och lite mindre kända stycken av operamusik och Wienermusik: Rossini, Puccini, Dvorák, far och söner Strauss och några fler. Medverkade gjorde också hovsångare Karl-Magnus Fredriksson och otroligt skickliga coloratursopranen Kerstin Avemo. Konserten avslutades med flera extranummer och, på välkänt nyårskonsertmaner, med Radetzkymarsch givetvis med publikklapp. Orkester och solister avtackades med stående ovationer och sedan äntrade vi bussen mot Eskilstuna, mycket glada och nöjda med vår trettondagsafton.  

 

Till startsidan