ESU

 " Hänt sen sist"

 

2017

 

 
ESU Dagfilmstudio
har visat sex kvalitetsfilmer under hösten

ESU Dagfilmstudio avslutade höstterminens filmvisningar på RIO-biografen den 13 december, Luciadagen, med att visa den finska filmen, Ljus i natten. Höstterminen startade med Den vita filmen och sedan stod på programmet, Manchester by the Sea, Sameblod och Salesman. Efterfrågan på biljetter har varit mycket stort och vi fyller idag 3 salonger på RIO. Betygen på filmerna, ligger i snitt på 4 av 5 möjliga. Vårens program är klart och vi i kommittén kan lova att det är många intressanta och bra filmer som kommer att visas. Verksamheten bedrivs i samarbete med SFF, Sveriges Förenade Filmstudios. Ett stort tack till RIO´s medarbetare för fint samarbete.
Efterfrågan på biljetter har varit mycket stor och försöket med att korta ner anmälningstiden samt att dela ut biljetter före premiären har slagit väl ut. Vi arbetar vidare med detta till nästa termin. På nyåret kommer vårprogrammet för 2018 att droppa ner i brevlådan. Så var snabb med att komma in med Er anmälan, gärna via mail till ESU. Vårterminen kommer vi att visa filmerna i salong 1 och 5. Från filmgruppen önskar vi alla En trevlig helg och välkomna till vårterminen 2018.
 
Höstavslutning
6 december

Jullunch
 Dufweholms herrgård

 

Med traditionell jullunch avslutade Senioruniversitetet höstterminen på Dufweholms herrgård i Katrineholm. Närmare 60 medlemmar deltog i resan och kunde avnjuta en mycket god fisklunch under trivsamma former i gammaldags fin herrgårdsmiljö. Ordföranden Håkan Sjöberg tackade för det gångna året och vände sig bl a till föreläsare och cirkelledare med ett extra tack för deras fina insatser under det gångna året. Arne Lindblom framförde deltagarnas tack till styrelsen, som fick applåder för sitt arbete med att ta fram intressanta och aktuella föreläsningar och andra aktiviteter. Verksamheten tar nu juluppehåll och återkommer igen på nyåret med årsmöte den 31 januari i Munktellmuséet.

                      

 
Föreläsningsserie

"Krishärdar i världen"
28/9, 12/19, 26/10 samt 9/11

 

Under hösten har fyra nya träffar i vår populära föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” genomförts. Ett 90-tal deltagare har fått såväl bakgrunder som aktuell information i ord och bilder om olika inrikes-, utrikes- och säkerhetspolitiska skeenden i vår omvärld av vår sakkunniga och initierade föreläsare Stig Wahlström. Händelser som tagits upp är bl a president Trumps första tid vid makten, problematiken kring Brexit, motsättningarna mellan Tyskland och Turkiet liksom de många viktiga valen i Europa under 2017. Annat som också behandlats är flyktingrörelserna över Medelhavet, kärnvapenhotet från Nordkorea och den ökande politiska och militära spänningen i Östersjöområdet. Den efterfrågade föreläsningsserien återkommer även i vår med fyra nya träffar.  

                                             

 
Föreläsnngsserie

"Konst"
10/10,24/10, 7/11 samt 21/11

Hans Lundén har avslutat en föreläsningsserie med tema konst under rubriken "Från Carl Larsson till faster Anna". Följande ämnen ingick i serien:
Konstnärerna i Grez.
Utanför Paris fanns konstnärskolonin där framför allt nordiska bildkonstnärer och författare höll till vid slutet av 1800-talet. Här träffade den deprimerade konstnären Carl Larsson kvinnan med rådjursögonen, Karin Bergöö, som senare blen hans hustru. Karl Nordström, Julia Beck och Peder SeverinKröyer var andra konstnärer som slog sig ned i Grez sur Loin. August Strindberg med familj fanns på plats och orsakade svartsjuka och oro i gruppen.
Uppståndelsen i Cookham.
I den lilla staden levde Stanley Spencer (1891-1959). Spencer är lika okänd i Sverige som han är känd i England. Han förlade den bibliska historien till Cookham och i hans bilder med bibliska motiv, känner man igen hus och personer som finns i staden. Han har dekorerat ett kapell till minne av en soldat som stupat i första värrldskriget.
Inga krigsscener finns där, utan bilder av kärlek och vänskap. Spencer var en märklig människa som producerade förbluffande konst.
Alfred Grenander
Hette den svenska arkitekt som var med och ritade riksdagshuset i Berlin samt gjorde ritnigar till många av stationerna till den nya tunnelbanan. De flesta av stationerna är återuppbyggda efter andra världskriget. Grenander är välkänd i Tyskland men mindre bekant för oss i Sverige.Vid samma föreläsning talade Hans Lundén om bostadsområdet Onkel Toms Hytte. Utmärkande för området är att arkitekten Bruno Taut fört in färg den annars vita Bauhausarkitekturen.
Som avslutning 
visades fem animerade kortfilmer. Hans Lundén står själv som tecknare till bilderna som ingår i filmerna. Här berättas episoder från Hans' uppväxt i Götborg och Stockholm. Vi får följa hans tankar om vad en transportbil märkt Stjärnfrakt kan tänkas transportera. Han minns fridsamma kossor och tanter som badade med barnen på sommarstället medan papporna arbetade i stan. Vi får följa när pappan skulle lära Hans att cykla.
  Julen firades med släktingar och en trött mamma som inte var helt lycklig.

                    

 
Medlemsmöte
22 november

Per Anders Fogelström, 
talar till oss idag
 

P A Fogelström-tema på årets sista medlemsmöte

Vid höstterminens sista medlemsmöte, som besöktes av närmare 150 personer, medverkade ordföranden i Fogelströmsällskapet Kent Josefsson och berättade på ett initierat och intressant sätt om Per Anders Fogelström, hans liv, författarskap och samhällsengagemang. I år är det 100 år sedan författaren föddes vilket celebrerats med olika aktiviteter över hela landet. Efter avbrutna studier vid Whitlockska samskolan 1935 började P A Fogelström ägna sig åt skrivandet, först i olika tidskrifter och därefter som författare på heltid. Han har bl a gett ut en diktsamling, slog igenom med Sommaren med Monika men är främst känd för sina finstämda Stockholmsskildringar. I de åtta romanerna skildrar han inte bara storstadens miljöer utan främst människornas livsvillkor från mitten på 1700-talet fram till våra dagar med tonvikt på de mest utsattas situation. Själv var han en inkännande och diplomatisk person som värnade om freden, miljön och litteraturen. En stroke 1995 gjorde P A Fogelström förlamad och ett återfall tre år senare ändade hans liv.

 

 
Resa
19 november

Hallwylska palatset

Stadsteatern: Nattorienterarna

Söndagen 19 november i gråkulet väder reste 30 medlemmar till Stockholm för att besöka Hallwyllska palatset. Med en drygt timslång guidad vandring inleddes besöket i palatset som det såg ut för hundra år sedan. Fest och flärd, ostron, champagne och fjortonrättersmenyer var en vanlig syn. En annan dåtida vanlig syn var  de flitiga studenter som satt böjda över anteckningsböcker för att dokumentera allt – tillsammans mer än 22000 objekt från det stora till det lilla.

Efter en mycket god lunch i Teaterbaren i Kulturhuset tog vi oss till Klarateatern för att se Nattorienterarna som är ett av Kristina Lugns mästerverk. Bricken (Yvonne Lombard) och Vera  (Meta Welander möts i skogen en natt. En natt när det blåser en vildsint vänlig vind från Fruängen. De är nattorienterare. Livet är ett katastrofområde – Inte Veras starka sida. Bricken fasarför att falla död ner och inte ens kunna svara på tilltal. I många stycken en monolog från kvinnorna men ändock en nattorientering som är ett lagarbete. Denna föreställning med två grand old ladies ((88 resp 93 år) blev en härlig teaterupplevelse. Fram mot kvällen åter i Eskilstuna efter två toppenarrangemang.  

                                       

 
Medlemsmöte
8 november

"Vart är svenska språket på väg?"

”Vart är svenska språket på väg?”  var temat för medlemsmötet den 8 november. Professorn i nordiska språk vid Stockholms universitet, Olle Josephson, har i 40 år forskat kring det svenska språket och höll en inspirerande föreläsning om språkets förändringar och hur vårt tal- och skriftspråk påverkats av den ökande globaliseringen. I dag finns i Sverige cirka 200 modersmål och 1,5 miljoner av invånarna talar ett annat språk än svenska. Engelska har blivit allt vanligare; vart 100:e ord är engelska låneord. Däremot är många av nyorden svenska som laddstolpe, curlingföräldrar, stafettläkare m fl. Olle Josephson beskrev också hur det digitala språkbruket inverkat på vårt språk och hur den offentliga rikssvenskan liksom lokala dialekter blivit allt mer ovanliga. Han nämnde även att Eskilstuna är den mest undersökta staden i landet vad beträffar talspråket, vilket förändrats väldigt lite från 1960-talet fram till 2000-talet. Cirka 160 deltagare hade kommit för att lyssna till den intressanta och spirituella föreläsningen som avslutades med långa och varma applåder.  
Medlemsmöte
1 november

"Finland 100 år - ett drama i tre akter under 317 år"

Temat för medlemsmötet 1 november, som lockat runt 130 medlemmar, var ”Finland 100 år – ett drama i tre akter under 317 år”.  Som föreläsare medverkade Conny Andersson, Anders Grafström och Sven Kullman, vilka redogjorde för Finlands väg från Karl XII:s härjningar under det stora nordiska kriget i början på 1700-talet fram till självständighetsdagen 6 december 1917. Att det varit en tid som kantats av många och blodiga krig och svåra umbäranden för det finska folket berättade Sven Kullman om. Även efter självständigheten har vår granne i öster skakats av flera krig, bl a det Finska inbördeskriget, Vinterkriget, och Lapplandskriget för vilka Anders Grafström redogjorde. Situationen på Åland togs upp av Conny Andersson som beskrev olika händelser i ögruppens historia fram till beslutet i Nationernas förbund år 1921 att Åland skulle vara en del av Finland. Detta trots att ålänningarna själva vädjat om en återförening med Sverige. Det första landstinget hölls 1922 och sedan 1954 har Åland egen flagga var annan information som de runt 130 deltagarna fick ta del av vid den intressanta föreläsningen.
                     
                
                    Sven Kullman                                Anders Grafström                          Conny Andersson
 
Föreläsningsserie

"Min Musik"

19/9, 3/10, 17/10 samt 31/10

 

Klicka här för spellistor

 

Musik kan vara så mycket. Den kan ge avkoppling, stimulans och glädje. För att lyssna på musik har en serie arrangerats under rubriken Min Musik. Fyra träffar med olika gäster har bjudits in för att berätta om upplevelser av musik samt för att presentera musik som haft betydelse för det egna förhållandet till musik. Serien inleddes av Mats Stenlund (organist och körledare) vars rubrik var ”Vackert, rogivande, upprörande, överraskande…musik som berör”,   Det följdes av Barbro Stenberg (körsångare) som hade satt rubriken ”Sången och musiken berikar och förlänger livet” och som spelade musik från olika skeden av sitt liv. Annika och Gunnar Goblirsch berättade och gav musik från ”Vår musikaliska gryta” med ingredienser från olika musikstilar och epoker. Avslutningsvis gästades serien av jazzprofilen Claes Tillander som utifrån rubriken ”Jazzbiten eller ett liv i synd” gav deltagarna en inblick i jazzens historia. Drygt 50 deltagare var mer än nöjda och önskade en fortsättning till våren, vilket programvärdarna Birgitta Widholm och Håkan Sjöberg utlovade.

                                    
              Mats Stenlund                         Barbro Stenberg                     Annika o Gunnar Goblirsch              Claes Tillander

 

Medlemsmöte
25 oktober

"Ett turbulent år i Europas historia"

Hans Ekström och Kax Sundberg vid kaffebordet

Om ”2017 – ett turbulent år i Europas historia” talade riksdagsmannen och historikern Hans Ekström på medlemsmötet 25 oktober. Han gav bl a en tillbakablick på samhällets förändringar under 1900-talet och hur de påverkat oss fram till idag; från det ”europeiska inbördeskriget” 1914 till Berlinmurens fall 75 år senare och den optimism som då växte fram. Trots att vi fått det allt bättre gror ändå ett missnöje bland många. – På 50-talet samlades familjen runt den tidens lägereld - TV:n. I dag sitter var och en vid sina olika apparater vilket gör att vi går miste om gemenskap och den breda allmänbildning vi då fick. Ökad individualisering, främlingsfientlighet och olika missnöjesyttringar har bl a lett till valet av Donald Trump. Ett annat missnöjesexempel är Brexit som innebär en stor utmaning för den europeiska sammanhållningen.  I Ryssland har den positiva utvecklingen i slutet av 1900-talet bytts mot ett aggressivare tonläge, vilket händelserna i Ukraina och på Krim är exempel på.  För EU utgör Polen och Ungern en bekymmersam situation där ett starkare regelsystem för att komma med i EU behövts.  Dagens segregation, främlingsfientlighet och populism är en stor utmaning för vår 100-åriga demokrati, summerade Hans Ekström som fick mycket varma applåder av de närmare 150 deltagarna för sin intressanta och åskådliggörande föreläsning.  
Resa
21 oktober
Scalateatern Stockholm

"Den tatuerade änkan"

 

Medlemmar i Eskilstuna Senioruniversitet gjorde, den 21 oktober, en resa till Stockholm och Scalateatern för att vara med om en föreställning av ”Den tatuerade änkan”.  Pjäsen är en bearbetning för teater av Lars Molins manus till filmen med samma namn. Den handlar om en kvinna som tröttnat på sin krävande familj. Mitt i julmiddagen får hon meddelande om att hennes rika faster gått bort och lämnat sin lyxiga våning och sin ännu mer lyxiga garderob i arv till henne. Hon ger sig genast av och börjar sitt nya liv med flera älskare, änklingar, som hon får kontakt med genom att besöka deras avlidna hustrurs begravningar.

Föreställningen har fått blandade recensioner och den som trott att man skulle få en kopia av filmen blev kanske besviken. Men den som betraktade pjäsen som en egen, lite farsartad , produktion med inspiration från filmen hade mycket nöje av kvällen och fick sig många glada skratt. Scenografin var genialisk. Med hjälp av ett antal rörliga dörrar förflyttades man in i och ut ur olika lägenheter, till kyrkor och koloniträdgårdar  och till sjukhus.Björn Kjellman, som gjorde alla fyra älskarrollerna var strålande.

Efter föreställningen hämtade bussen oss och vi återvände hem glada och uppiggade.

 
ESU
Dagfilmstudio

Hösten 2017

Eskilstuna Senioruniversitets, ESU Dagfilmstudio startade höstterminen den 20 sept. Vi kan återigen glädas att vi fyller 2 salonger på RIO biografen. Premiärfilmen var Den vita filmen, följande filmer visas under hösten, Julieta, Manchester by the Sea, Sameblod, The Salesman och sista filmen är Ljus i natten. Nu är arbetet igång med att välja 6 kvalitetsfilmer till vårterminen 2018. Verksamheten bedrivs i samarbete med SFF, Sveriges Förenade Filmstudios.

Efterfrågan på biljetter har varit mycket stor och försöket med att korta ner anmälningstiden samt att dela ut biljetter före premiären har slagit väl ut. Vi arbetar vidare med detta till nästa termin.

 
Medlemsmöte
27 september

Vad händer i världen och i Eskilstuna

På temat ”Vad händer i världen och i Eskilstuna?” medverkade kommundirektör Pär Eriksson med personliga reflexioner vid medlemsmötet den 27 september. Att vår generation varit med om en fantastisk resa sedan andra världskriget och att det trots kriser och stora spänningar i världen ändå finns både hopp och framtidstro var ett budskap han förmedlade. Vad som sker i omvärlden påverkar även oss i Eskilstuna konstaterade Pär Eriksson och gav en sammanfattning av Eskilstuna från industristad till kunskapssamhälle. Viktiga frågor för framtiden är att fortsätta utveckla Eskilstuna som kunskapsstad, att skapa en vacker och tilltalande stadsmiljö genom god arkitektur och estetik, att satsa på bra kommunikationer och utbildning, fler bostäder i stadskärnan liksom kultur och idrott. Detta sammantaget är kittet som binder ihop oss Eskilstunabor, menade Pär Eriksson och uppmanade också de närmare 130 deltagarna att känna stolthet över sin stad och prata väl om den. 

  
          
 

Studiebesök
21 september

       

Eskilstuna senioruniversitet har, för andra gången, gjort ett studiebesök i 700-åriga Torshälla. Det var så många som inte fick plats i våras så vi gjorde om besöket i höst.

C:a 30 medlemmar fick lyssna till Jan-Erik Kling från S:t Olofs gille som gav oss en redogörelse för Torshällas historia ända från istiden. Stadsprivilegier fick staden 1317 och staden blomstrade med inkomstbringande verksamheter som sjöfart fiske hantverk och kvarnverksamhet. Under 1700-talet upplevde staden en nedgång när Eskilstuna växte med industriella satsningar och Hjälmare kanal byggdes. I början av 1800.talet startades Nyby Bruk och tillväxten började igen.

Nästa anhalt var Bergströmska gården där vi togs om hand av Iha Frykman och Kristina Åslund. De tog oss med till uthusen och stora husets två våningar möblerade som ett borgarhem från sekelskiftet 1800-1900. Överallt fanns otaliga redskap och verktyg som användes i ett hushåll på den tiden. Besöket avslutades med kaffe, nybakta bullar och trevlig samvaro i Rådhusets café. 

 
 

Medlemsmöte
13 september

Musikunderhållning samt information

Höstterminen inleddes  i sångens tecken vid upptaktsmötet den 13 september. Elever i årskurs fem från musikklasserna på Djurgårdsskolan hade gjort ett eget bejublat sångprogram som framfördes under ledning av Maria Säfsten. Några av eleverna läste även egna dikter, vilka blev mycket uppskattade.  De musikaliska eleverna avtackades av Birgitta Johansson som även hälsade de 80-talet deltagarna välkomna till upptaktsmötet. Därefter presenterades höstens verksamhet av ordföranden Håkan Sjöberg. Han kunde bl a informera att de tre föreläsningsserierna om musik, konst och krishärdar rönt stort intresse. Även höstens filmstudio blev snabbt fulltecknad och cirklar, medlemsmöten samt resor har också lockat många deltagare. Efter sedvanligt boklotteri följde kaffeservering.  

                      

 

 

 

        

Resa
Skottland
7 - 12 september

Årets långresa gick den 7 – 12 september till Skottland med 26 deltagare. I Edinburgh möts vi av vår guide Birgitta Guit Montella som visade sig vara en mycket kunnig och inte minst omtänksam reseledare. Ett kort besök i Glasgow för lunch innan färden ställdes mot Whskydestilleriet Auchentoschan Destillery. Spännande att se tillverkningsprocessen och att sedan få möjlighet att provsmaka samt göra inköp. Fram mot kvällen ankomst till Fort William samt incheckning på vårt hotell för tre nätter. Andra dagen utflykt till Mallaigh, med ångtåget The Jacobite, där vi kunde skåda ut över Atlanten. Kommande dag var det resa till Inverness och besök vid The Kilt Maker där verksamheten med tillverkning i alla led presenterades.    
                
                 Whiskyprovning i Glasgow                  Neptunus Staircase - slusstrappa      Kilttillverkning mm

                    
                           Fiskehamnen i Mallaigh                                                   Eilean Donan Castle

Via Stirling Castle kom vi sedan tillbaka till Edinburgh där det sista dygnet innebar Skotsk afton på Prestonfieled House, besök i Edinburgh Castle samt egen tid för shopping innan det den sista dagen var dags för hemsresa. Utöver vad som nämnts ovan måste framhållas den fantastiska naturen och de vackra städerna vi fick möjlighet att se. Slutomdömet från deltagarna var ”en fantastisk resa” som gjorde det möjligt att få en bild av Skottland i både regn och solsken.  

                 
                                                                            Vyer över Edinburgh

                     
                                              Sisa kvällen med avskedsmiddag på Gastropuben The Doric

 
Resa
29 augusti

Flygvapenmuseet i Linköping samt
Kornettgården

Flygvapenmuseet i Linköping var första stoppet på en resa till Östergötlandden 29 augusti. Museet visar en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia. Man kan också kliva rakt in tidstypiska hem från andra halvan av förra seklet då kalla kriget gjorde att en hel värld bävade inför ett krig som aldrig bröt ut. Den bärgade DC-3:an som i 50 år legat på Östersjöns botten väckte känslor och tankar om den mycket omskrivna händelsen som rörde förhållandet mellan Sverige och Sovjetunionen. Två mycket skickliga guider gav oss en historielektion om flygets historia och då inte minst ur ett samhällspolitiskt perspektiv. Lunch och fri tid i museet uppskattades mycket innan det var dags att resa till det andra målet för dagen.

Kornettgården, strax utanför Linköping, är en privat samling som omfattar tusentals föremål från svunna tider. Uppbyggda interiörer som skolsal, hattaffär, skofabrik mm samt mängder av föremål från framför allt andra halvan av förra seklet gav många igenkännande kommentarer  från de drygt 30 deltagarna. Nöjda deltagare återvände fram mot kvällen tilll Eskilstuna mycket nöjda efter en givande och trevlig dag.

       

 
Resa
2 - 3 augusti

Värmland med Västanåteatern mm

Eskilstuna SeniorUniversitet.  I samverkan med SPRF Eskilstuna och SPF Mariefred reste drygt 31 deltagare på en tvådagsresa till Värmland med Linda från Resekompaniet som reseledare. Målet var att besöka Västanåteatern och föreställningen ”Charlotte Löwensköld”. Denna blev en härlig upplevelse under 3,5 timmar. I pausen intogs mat. Upplevelsen resulterade i önskemål om att även nästa sommar få en resa till Rottneros och Västanåteatern. De två dagarna var förutom teater fyllda av besök vid Sliperiet Konsthall i Borgvik, Linneväveriet Klässbo, naturskönt beläget vid sjön Glafsfjorden, Rottneros Park. Mårbacka och slutligen Alma Lövs museum med konst av olika slag. Trötta men mycket nöjda deltagare återvände till Eskilstuna med mängder av intryck.  

       
    Rottneros                      Rottneros                      Sliperiet Konsthall

 
Resa
27 juni

Linnés Hammarby
Rosersbergs slott

Eskilstuna SeniorUniversitet reste till Linnés Hammarby utanför Uppsala och därefter besöktes Rosersbergs slott. Det var 28 deltagare som, den 27 juni, fick en härlig 1700-tals dag. Efter den intressanta visningen av Linnés sommarbostad avslutades första stoppet med en rundvandring i trädgården där ett 40-tal av växterna fanns även på Linnés tid.           
                                                                      

En god slottslunch på Rosersbergs slott och därefter en guidad visning av det välbevarade slottet. Det var som att ta ett steg in i en genuin kunglig miljö från 1700 och 1800 talet. Därefter avslutades den intensiva dagen med många tankar om svunna tider.
                    
                                                                                                Ing-Marie och Assar Gallby

 
  

                       

 

Resa
Våravslutning
17 maj

"UT I DET BLÅ"

 

 

 

                                                  Resa Ut i det blå avslutade vårterminen
Med traditionsenlig resa ”Ut i det blå” avslutades vårterminen den 17 maj. Ett 80-tal deltagare reste i två bussar mot okänt mål som den här gången visade sig vara Kungsör och Arboga. I Kungsör besöktes den nya turistattraktionen Miniature Kingdom, en modelljärnväg där platser och sevärdheter från hela Sverige så småningom ska fylla den stora K-märkta fabriksbyggnaden som tidigare inrymde en bleckkärlsfabrik. Hittills är det Norrland som finns på plats, där Åreskutan med sin linbana, Pite havsbad, Höga Kusten-bron, Dalhalla, ja även halmbocken i Gävle byggts upp i miniatyrformat. Ett fantastiskt arbete som väckte både intresse och beundran hos besökarna. Resans lunch intogs på Kungsudden innan färden gick vidare till Arboga med besök i Heliga Trefaldighets Kyrka, som började byggas redan på 1200-talet av franciskanerbröderna. Därefter gjordes en historisk rundvandring med guidning i Arbogas vackra gamla stadskärna. Färden gick sedan till Hjälmare docka där busskaffe serverades innan kosan styrdes åter mot Eskilstuna.
                                                              
                                                                             Kungariket i Kungsör

                                                                          
                                                                                Stadsvandring i Arboga

                          
                                                                     Busskaffe vid Hjälmare docka

 
Naturresa
11 maj

"Naturen i leende Sörmland"
   
Leif och Lennart

Jaquekine Hellsten
Jonas Hammar


                       
         
             
Vårens naturresa med rubriken ”Naturen i leende Sörmland” genomfördes den 11 maj. Leif Carlsson och Lennart Eriksson var engagerade för att guida de 36 deltagarna. Första stoppet var Sparrehoms ekbackar där vi fick lära oss den speciella naturen medalla gamla ekar. Speciellt intressant var att höra om läderbaggen som lever i gamla ihåliga träd. Innan resan gick vidare smakade det gott att inta det medhavda kaffet. 
Nästa stopp blev Vadsjön som är en våtmark som ställts i ordning med stöd av länsstyrelsen och ägarna till Torps säteri. Leif och Lennart  berättade hur arbetet gått till att skapa våtmarken för både fåglar oh fiskar. Med hjälp av kikare upptäcktes ett flertal

                                     
                        
 
       
fågelarter. Lunchen  intogs i Rosenhanska magasinet på Torps säteri. En härlig gravad lax med sparris, färsk potatis och hovmästarsås serverades av köksansvarige Jonas Hammar. Jaqueline Hellsten berättade sedan om det anrika säteriet från 1760-talet och dess utveckling och vad som krävs för att hålla säteriet levande. Under återresan till Eskilstuna fortsatte Leif och Lennart att förmedla kunskaper om naturen i Sörmland. Trots kylig väderlek dock med lite sol då och då var det en synnerligen nöjd grupp som återvände till Eskilstuna vid 16-tiden.

 
Studiebesök
10 maj

Torshälla 700 år

  
Iha, Hans och Jan-erik

Eskilstuna Senioruniversitet har gjort ett studiebesök i Torshälla med anledning av stadens 700-årsjubileum. 32 medlemmar samlades i Rådhuset och fick lyssna till S:t Olofs gilles ordförande Iha Frykman som gav oss en mycket fyllig och intressant redogörelse för Torshällas historia århundrade för århundrade. Hon målade upp en bild av en blomstrande stad med inkomstbringande verksamheter som sjöfart, fiske , kvarnverksamhet och hantverk . 1659 när Carl Gustavs stad, sedermera Eskilstuna, kom till med den idustriella satsningen  förlorade Torshälla i betydelse och hade en nedgångsperiod som varade under nästan hela 1700-talet. Men i början v 1800-talet kom Nyby Bruk till staden och tillväxten började igen.

Från Rådhuset gick vi till Bergströmska gården där två andra medlemmar i S:t Olofs Gille, Jan-Erik Kling och Hans Eriksson, tog emot oss och berättade om gårdens historia . De tog oss med till uthusen med bagarstuga ( som används för tunnbrödsbakning än i dag), svinstia och stall. Överallt fanns samlingar av de otaliga verktyg och föremål som användes på en gård förr i världen. Stora husets två våningar var möblerade som ett hem från sekelskiftet 1800-1900 . Även här fanns mycket att titta på och många kände igen både det ena och det andra från farmors tid.

Det hela avslutades med kaffe och nybakta bullar och trevlig samvaro i Rådhusets café.
                                

 
ESU Filmstudio

Sex filmer har visats under våren

ESU Dagfilmstudio startade vårterminen på RIO-biografen den 8 februari. Den 3 maj visades sista filmen för vårterminen, en japansk film, Systrarna. De filmer som visats under vårterminen har varit, Bumerang, Dottern, Idol, Friheten-Den blå filmen och Captain Fantastic. Genomsnittsbetygen som publiken lämnat är i snitt strax under 4 av 5 möjliga. Efterfrågan på biljetter har varit större än tillgången. Nu pågår arbetet med höstens program och första filmen visas den 20 september. Filmstudion drivs i samarbete med Sveriges Förenade Filmstudios. Dagfilmstudion är öppen även för icke medlemmar i ESU.

Höstens filmprogram presenteras i höstkatalogen som kommer att sändas ut i början på augusti. Läggs då också ut på vår hemsida. Sista anmälningsdagen till Filmstudion är 21 augusti. Detta för att vi skall hinna bekräfta att vi mottagit Er anmälan och nytt för i år är att Ni kan hämta Era beställda biljetter på ESUs expedition måndag och torsdag mellan kl. 10-12, 28 och 31 aug. samt 4, 7 och 11 sept. Detta för att minska köerna vid premiären 20 sept. Anmäl Er gärna via mail eller med blanketten som kommer med katalogen. Först till kvarn gäller. Obs att priset för terminsbiljetten är höjt till 300: - på grund av momshöjning från 6 till 25% på biljettpriset.

Från Filmstudiogruppen önskar vi Er biobesökare en riktig fin sommar och på återseende i september.

 
Medlemsmöte
12 april
Jorden blir varmare......

Helen Tronstad

                                            Klimatet tema på vårens sista medlemsmöte

Om jordens uppvärmning och de klimatförändringar som väntar informerade SVT:s chefsmeteorolog Helen Tronstad vid årets sista medlemsmöte på Royal. 130 medlemmar hade infunnit sig och fick lyssna till såväl vetenskapliga fakta som vad vi själva kan göra för att minska växthuseffekten och uppvärmningen. Vilket klimat som kommer att råda i framtiden beror i stor utsträckning på vår egen vilja att agera, på befolkningsutvecklingen liksom den sociala, ekonomiska och teknologiska utvecklingen. Vad vi själva som enskilda individer kan göra för att minska klimatbelastningen gavs också flera exempel på. Här utgick Helen Tronstad från de tre B:na – bilen, biffen och bostaden – d v s sluta köra bensindrivna bilar, minska konsumtionen av nötkött och se över bostadens uppvärmning där solenergi och vindkraft är både billiga och miljövänliga alternativ. Den intressanta föreläsningen gav många tankeställare om vilka avtryck vi vill lämna till kommande generationer.

                                
                                  Intensiva diskussioner  vid kaffebordet efter den tankeväckande föreläsningen.

 
Resa
9 april
Stoclholms Stadsteater

Hemsöborna

Stockholms stadsteaters föreställning av August Strindbergs skärgårdsdrama Hemsöborna var målet för 38 deltagare den 9 april. Före föreställningen fanns utrymme att under 1½ timme ”göra” Stockholm, då de flesta såg till att få sig något till livs.  Teatern gavs, som eftermiddagsföreställning på stora scenen, i skuggan av det drama som ägt rum på Drottninggatan ett par dagar tidigare. Goda skådespelarinsatser med Ann Petrén som madame Flod och Claes Malmberg som Carlsson i huvudrollerna gjorde att det blev en uppskattad föreställning. Det är inte alldeles lätt att göra en dramatisering av en roman och få en dialog som flyter fram. Under hemresan till Eskilstuna fram mot kvällen konstaterades att det varit ett trevligt söndagsnöje som gruppen fått uppleva.   
Föreläsningsserie

Krishärdar i världen

23/2, 9/3, 30/3 och 6/4

Stig Wahlström

Vårens serie om

Krishärdar avslutad
Vårens populära föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” är nu avslutad. Vid de fyra träffarna har deltagarna fått såväl dagsaktuell information som bakgrunder av föreläsaren Stig Wahlström med ett förflutet som kanslichef vid Försvarshögskolan och lärare vid Militärhögskolan. Med sin gedigna kunskap inom det utrikes- och säkerhetspolitiska området har han i ord och bild belyst de stora världshändelserna med bl a presidentvalet i USA och vad den amerikanska administrationens förändrade världssyn kan komma att innebära liksom EUs svåra situation med Brexit och dess betydelse för framtiden. Annat som tagits upp är flyktingsituationen och valen i Europa med nederländska parlamentsvalet, franska presidentvalet samt tyska förbundsdagsvalet i september som viktiga milstolpar för framtiden. Rysslands allt mer militanta uppträdande, situationen i Barentshavsregionen och Arktis samt den ökade spänningen i Östersjöområdet har också diskuterats liksom striderna i Syrien och Irak, hotet från Nordkorea och Kinas betydelse.

Över 100 engagerade medlemmar har deltagit i föreläsningsserien, som upplevts som mycket intressant och givande. Det stora intresset har gjort att en ny föreläsningsserie på samma tema återkommer i höst med Stig Wahlström som efterfrågad och sakkunnig föreläsare. 
           
                     
                    Sven Gunnarsson, Kax Sundberg, Gustav Ödqvist                                       Programvärdarna Anita oNorberg och Birgitta Johansson
                                                                                                                                                               tillsammans med Stig Wahlström

 
Medlemsmöte
28 mars

En unik herrgårdshistoria

202 medlemmar samlades till medlemsmöte för att höra Anna-Sophia von Celsing berätta den fascinerande herrgårdshistorien om Biby. Den unika samlingen från Biby har skingrats, men hela den fantastiska miljön har bevarats i bokform, ”Biby - ett fideikommiss berättar”.

Anna-Sophia von Celsing, dotter till den siste fideikommissarien, gav med stort engagemang, en inblick i fideikommisset, diplomaterna och de osmansk-turkiska samlingarna. Anna-Sophia von Celsing berättade också om gården och byggnadernas historia och dess skiftande öden.Ett flertal bilder visades bland annat från huvudbyggnaden och herrgårdsmiljön liksom familjeportätt. Efter en mycket intressant o givande berättelse avtackades Anna -Sophia von Celsing med en varm applåd. Före kaffet det sedvanliga boklotteriet där en av böckerna som utlottadesvar den om Biby, som  skänkts av dagens gäst
                               

 
Föreläsningsserie

"Min Musik"

14/2, 28/2, 14/3 samt 28/3

Musik i olika former kan ge input på många olika sätt. För någon kan det ge anledning till meditation, för någon annan stimulans att göra något och för en tredje kanske det inbjuder till en stunds glädje (dans).  Under hösten har fyra inbjudna gäster medverkat i serien ”Min Musik” där de 72 deltagarna har fått en stund med personligt färgade berättelser samtidigt som mycket tid ägnats åt att lyssna utvald musik av många olika slag. Richard McGovern hämtade mycket av sin musik från Frankrike och England med betoning på orgelmusik. Vid det andra tillfället mötte vi Stefan Wistrand, som gav deltagarna mer modern musik och då mycket från jazzens område med bland annat eget saxofonspel. Mona Gifvars , med rötter i Hälsingland bjöd på en resa i musik med olika stilar, genrer, nutid och dåtid, med engagerande kommentarer. Avslutningen stod Maria Säfsten för. Hon startade med Steve Wonder och avslutade med Hallelujakören ur Händels Messias. 72 deltagare följde med intresse och glädje hela serien och önskade en fortsättning kommande termin vilket de ansvarig Birgitta Widholm och Håkan Sjöberg lovade att så skulle det bli.  
                              
                  Richard McGovern            Stefan Wistrand                           Mona Gifvars                        Maria Säfsten
 
Medlemsmöte
15 mars
"1947 - här börjar vår tid nu"
176 medlemmar ur Eskilstuna SeniorUniversitet lyssnade när journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink presenterade sin Augustprisnominerade bok ”1947”. Att hon skrev om just 1947 hänger samman med när hon skrev boken  ”Och i Wienerwald står träden kvar” och då stötte på Per Engdahl, som grundade den nazistiska Nysvenska rörelsen. När hon letade fakta för att skriva en biografi om honom kom hon att läsa igenom både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet för 1947 och bestämde sig i stället för att skriva om just det året. 1947 är inget märkesår i historien men det är året då allt är i rörelse, allt kan bli annorlunda, eller som Augustprisjuryn formulerade sig ”Vad gör vi idag, som våra efterkommande kommer att brottas med om 70 år”. Elisabeth Åsbrink berättade på ett medryckande, intensivt och ibland självutlämnande sätt om några av de händelser, både mörka och ljusa, som hon kronologiskt följer upp i sin bok. Vissa fakta avslöjades inte, allt för att väcka åhörarnas intresse och nyfikenhet. Ett särskilt starkt intryck gjorde berättelsen om författarens farfar, som år 1947 vid 10 års ålder vistades i ett tyskt flyktingläger för barn vars föräldrar mördats av nazisterna. En djupt berörd publik tackade Elisabeth Åsbrink med långa och varma applåder.  
Resa
12 mars

Kungliga Operan
GLADA ÄNKAN

Fyrtio förväntansfulla medlemmar från EskilstunaSenioruniversitet reste söndagen den 12 mars till Stockholm och Kungliga Operan där operetternas operett ”Glada änkan” stod på repertoaren. I Henrik Dorsins geniala uppsättning blandas allvar och lekfullhet till en produkt som förtjänar alla kritikerrosor den fått. Här fanns naturligtvis alla de gamla örhängena med från Viljasången till Änkevalsen framförda av skickliga sångare med världsartisten Elin Rombo som den ultimata Hanna Glavari i spetsen. En minnesvärd föreställning tyckte vi alla som från parkett deltog i de stående ovationerna!  
Medlemsmöte
1 mars
Tony Blair, Diana och Nordirland - fyra händelserika år i Storbritanien
Cecilia Jacobsson

Fyra händelserika år i Storbritannien.

Cecilia Jacobsson, tidigare journalist på Dagens Nyheter under 27 år numera pensionär, berättade för oss  om sina korrespondentår i Storbritannien 1996-2000. Hon tyckte att det var hennes bästa tid som journalist. På ett personligt och lättsamt sätt beskrev hon smått och stort som hände under hennes fyra år där. Hon fick vara med om Tony Blairs framgångsrika premiärministertid och blev, tillsammans med 7 journalister från tidningar i EU , inbjuden till Ten Downing street.

Vi fick en initierad skildring av hur det såg ut på insidan av presidentbostaden och hur det gick till när Tony Blair mötte pressen. Det hände mycket i Storbrittanien under hennes tid där. Krisen i Nordirland blossade upp med bomber på flera håll i London. Prinsessan Diana omkom i en bilolycka och England var i chock,. Alla var djupt berörda och Tony Blair myntade begreppet ”Folkets prinsessa”. Men vi fick också höra om tebjudning i Buckingham Palaces trädgård då man måste vara iklädd hatt och om presidentbostadens katt Humphrey som försvann när Tony Blair flyttade in. Drygt 150 personer tackade för en trivsam eftermiddag med en varm applåd.

 

 
Resa
23 februari
Sveriges Radios Symfoniorkester
Kulturhuset i Ytterjärna

19 medlemmar deltog i resan till Antroposofernas Järna och tillbringade eftermiddagen och kvällen där. Framme i Järna togs vi om hand av en guide som gav en snabb och "kylslagen" presentation av trädgården runt anläggningen .Därefter gick vi in i den värmande miljö som råder i kulturhuset. Guiden berättade om arkitekten "Abbi" Asmussens tankar när det gällde utformningen utom- och inomhus samt materialvalet vid byggandet.Eftermiddagen avslutades med en smakrik måltid, där många av ingredienserna var lokalt odlade.
Dagens huvudnummer var kvällskonserten med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Malin Broman, som dessutom var violinsolist. Med bravur och glädje framfördes verk av Biber: La Battalia, Mozart: Violinkonsert nr 3 samt Schubert: Symfoni nr 5.
Nöjda återvände vi till Eskilstuna med chauffören Torgny, som spelat kontrabas 40 år i Eskilstuna symfoniorkester.

                                

 
Medlemsmöte 
15 februari

Välfärdsteknik inom äldreomsorgen
Christine Gustafsson

Christine Gustafsson och dagens programvärd Hans Mossberg

Dagens tema vid medlemsmötet hade lockat 120 deltagare. Vi står inför gigantiska problem när det gäller att klara åldrings och demensvård i vårt land. Den som säger detta är Christine Gustavsson som är docent och forskare i vårdvetenskap vid Mälardalens Högskola. Christine menar att vi blir tvungna att utnyttja tekniska hjälpmedel för att bemästra den demografiska utveckling vi har att se fram emot. Det finns reda nu system för kameraövervakning och bevakningssensorer i hemmet och utvecklingen går snabbt framåt. Områden där Christine tror att tekniken kommer att få ökad betydelse är transporter, diagnos och behandling, tillgänglighet, stöd, service och terapi.

Justocat är en "robotkatt" som Christine varit med om att utveckla. Tanken bakom katten är den skall vara sällskap till framför allt personer med demens. Varje brukare har sitt eget kattskinn. I skinnet stoppas en teknikdel som gör att den spinner, när man stryker den andas den och jamar med jämna mellanrum. Det har visat sig att katten har lugnade effekt på oroliga äldre Man har också sett hur dementa som lever i sin egen värld blivit mer kontaktbenägna med omgivningen.                

                                              

 
Eskilstuna SeniorUniversitets, ESU Dagfilmstudio startade vårterminen den 8 februari. Efterfrågan på biljetter har varit större än tillgången. Våren första film var den franska filmen, Bumerang. De kommande filmerna är Dottern, Idol, Friheten-Den blå filmen, Captain Fantastic och avslutas med Systrarna.
Nu startar arbetet med att välja 6 filmer till höstterminen. Verksamheten bedrivs i samarbete med SFF, Sveriges Förenade Filmstudios.Efterfrågan på biljetter har varit mycket stor och kommittén skall se över vad som kan förbättras för att få en smidigare logistik på utdelningen av biljetterna.
 
Resa
6 januari
Trettondagskonsert
Berwaldhallen

 

 

Eskilstuna SeniorUniversitet och SPF/SPRF samåkte med 46 deltagare till Berwaldhallen och till Trettondags- konserten. Det var en afton i festens och stjärnglansens tecken med Radiosymfonikerna, Radiokören, dirigent Martin Yates som tillsammans med solisterna Rickard Söderberg, Kerstin Avemo, Ttiyo, Anton Ljungkvist och Magnus Lindgren gjorde att årets första resa blev en underbar musikupplevelse. Hemresan, direkt efter konserten, gick bra. När det är vintermörker och isiga vägar är det skönt att ha en varm buss som lotsar deltagarna åter.  
                     
                   
 
Årsmöte 2017
1 februari

Munktellmuséet

 

                  Över 90 medlemmar deltog på årsmötet

                 
                                                                                                                             Malin Wahlgren och Zofia Majerczyk 
Årets verksamhet inom SeniorUniversitetet inleddes med årsmöte den 1 februari vilket traditionsenligt hölls i MunktellMuséets lokaler. Medverkade gjorde elever i klass 9 K från Stålforsskolans musikklasser som under ledning av Mattias Eriksson framförde ett varierat och proffsigt potpurri av olika musikstycken. Efter den musikaliska inledningen följde årsmötesförhandlingar, ledda av mötesordföranden Maud Naess. Till ny styrelse omvaldes Håkan Sjöberg, ordförande, samt Birgitta Widholm, sekreterare, Jan Hulth, filmansvarig, och Birgitta Johansson, samtliga tre omvalda. Kvarstår gör Anita Lassesson, kassör, Anita Norberg, cirkelansvarig, och Hans Mossberg. Till revisorer omvaldes Sven Carlsson och nyvaldes Jan Edenmo efter Lars Gihl. Valberedningen består av Lennart Johansson, nyval, samt Yngve Pavasson och Sylvia Pedersen. Föreningens ekonomi är god och medlemsavgiften fastställdes till 150 kr, vilket är samma som tidigare. Efter förhandlingarna intogs en god sopplunch varefter Håkan Sjöberg informerade om vårens olika aktiviteter. Han kunde konstatera att medlemsantalet hela tiden ökar och nu överskrider 750 personer.  

 

 

Till startsidan