ESU

 

 MEDLEMSMÖTEN OCH STUDIEBESÖK

 

Hösten 2018

 

Bra att veta

Varmt välkommen till våra populära medlemsmöten som hålls på onsdagar i Kulturhuset Royal vid Järntorget. Våra möten börjar alltid kl 14.00. Du får lyssna till intressanta föredrag, delta i boklotteri och dricka kaffe med dopp under trivsamma former. Kostnaden för allt detta är 50 kr som betalas kontant när du kommer. Du kan även betala med Swish. Har du anmält dig men fått förhinder är vi tacksamma om du hör av dig så snart som möjligt så vi kan avboka kaffebeställningen och slippa onödiga kostnader.

 

Onsdag 19 september kl 14.00

Upptakt med underhållning och information

Höstterminen drar igång med att vi gästas av musikgruppen Glatt och Blandat som inleder höstens första medlemsmöte. Vi informerar även om höstprogrammet och hälsar både gamla och nya medlemmar välkomna till en ny termin med en bred palett av aktiviteter. Som traditionen bjuder avslutar vi med boklotteri, mingel och kaffestund. Programvärdar: Birgitta Widholm och Håkan Sjöberg

  

Onsdag 3 oktober kl 14.00

”Hälsosamt och självständigt åldrande – en glimt av aktuell forskning”

Vi lever i ett Sverige där allt fler blir allt äldre. Hur bibehåller vi det goda åldrandet högt upp i åren? Vad kan vi själva göra för att påverka vårt välbefinnande? Petra von Heideken Wågert, docent i fysioterapi och forskningsledare vid Mälardalens högskola, ger en glimt av vad forskningen kring ett hälsosamt och självständigt åldrande kommit fram till.
Programvärd: Hans Mossberg

Onsdag 17 oktober kl 14.00

”Och nu blir det reklamfilm…”

Alla minns väl reklamfilmerna från förr med ett leende på läpparna. Mårten Blomkvist, filmskribent och författare,  verksam bl a i DN och Filmrutan, har tagit fram ett urval av gamla reklamfilmer. På temat ”Och nu blir det reklamfilm…” visar han filmklipp från olika tidsepoker och berättar om reklamfilmens historia. 
Programvärd: Jan E Hulth

Onsdag 31 oktober kl 14.00

Hur stoppar vi jaktsäsongen på författare och journalister?

Journalisten Martin Schibbye, som satt fängslad i 438 dagar, talar om sina erfarenheter och om vikten av det fria ordet, vad det betyder för utvecklingen i länder som saknar fri press samt om solidaritet med fängslade och förföljda utövare. Han försöker även svara på frågan
varför det är svårare att smuggla in böcker än knivar i ett
fängelse.
Programvärd: Anita Norberg

Onsdag 14 november kl 14.00

Sigurd Lewerentz – internationellt firad arkitektverksam i Eskilstuna

Om den internationellt firade arkitekten Sigurd Lewerentz, verksam i Eskilstuna mellan 1940 och 1956 med fabrik, kontor och bostad i hörnet av Bruks- och Nygatan, berättar arkitekt SAR/MSA Björn Norman. Lewerentz slog igenom som arkitekt när han 1915 tillamman med GunnarAsplund vann den internationella tävlingen om det som skulle bli Skogskyrkogården i Stockholm. Med en ordentlig klassicistisk arkitektutbildning i ryggen utvecklas Lewerentz till modernist och är mycket aktiv i arbetet med Stockholmsutställningen 1929-1930 då funktionalismen gör sitt inträde i vårt land.
Programvärd: Hans Mossberg

 Onsdag 28 november kl 14.00

Programändring:

Professor Ami Lönnroth föreläser om kvinnliga journalister från 1840 till våra dagar. Föreläsningen bygger på hennes bok "Empati och engagemang". Wendela Hebbe sägs avara den första kvinnliga journalisten. Hon antälldes på Aftonbladeet 1841. Ami Lönntoth är aktiv i Wendelas vänner som förvaltar Wendela Hebbes hus i Södertälje. Programvärd: Birgitta Johansson

 

Onsdag 12 december kl 12.00 

 

Höstavslutning med decemberlunch

I enlighet med traditionen intar vi en decemberlunch bestående av varmrätt, smör, bröd och måltidsdryck samt kaffe och liten kaka. Denna gång åker vi till Mariefred och Gripsholms värdshus. Avresa från hörnet Köpmangatan/Djurgårdsvägen kl 12.00. Lunchen serveras kl 13.00. Beräknad hemkomst c:a kl 15.30. Kostnad 375 kr (samma som i fjol). Anmälan senast 23 november och bekräftelse med faktura kommer från Resekompaniet c:a 10 dagar innan resan.
Programvärd: Håkan Sjöberg