ESU

 

 MEDLEMSMÖTEN OCH STUDIEBESÖK

 

Våren 2018

 

Bra att veta

Varmt välkomna till våra välbesökta och populära medlemsmöten på Kulturhuset Royal vid Järntorget. De börjar alltid kl 14.00. Du får lyssna på intressanta föredrag, delta i vårt boklotteri och dricka kaffe med dopp under trivsamma former. Kostnaden för allt detta är endast 50 kr, som du betalar kontant när du kommer. (Du kan även betala med Swish). Har du anmält dig men fått förhinder är vi tacksamma om du hör av dig så snart som möjligt så vi kan avboka kaffebeställningen och därmed slippa onödiga kostnader.

Onsdag 31 januari

 

Årsmöte

Se kallelse och inbjudan på första sidan här i vårprogrammet.

  

Onsdag 14 februari kl 14.00

Kvinnojouren Moa – våld i nära relationer

Catarina Andersson informerar om Moa och tjejjouren Meja som verkar med stödjande verksamhet för kvinnor och barn som är utsatta för våld, hot och kränkningar. 
Programvärd: Håkan Sjöberg

Onsdag 28 februari kl 14.00

”Och nu blir det reklamfilm…”

Alla minns vi väl reklamfilmerna från förr med ett  leende på läpparna. Mårten Blomkvist, filmskribent och författare, verksam bl a i DN och Filmrutan, har tagit fram ett urval av gamla reklamfilmer. På temat ”Och nu blir det reklamfilm…” kommer han att visa filmklipp från olika tidsepoker och berätta om reklamfilmens historia. 
Programvärd: Jan E Hulth

Onsdag 14 mars kl 14.00

Ingmar Bergman bakom kulisserna

14 juli 2018 är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Det uppmärksammas med filmretrospektiver, bokutgivningar och teateruppsättningar över hela världen. En av de som kände Ingmar Bergman väl var tv-producenten och dokumentärfilmaren Marie Nyreröd. Hon kommer att berätta om Bergmans okända sidor och visa en bit ur sin nya dokumentär ”Den obesegrade kvinnligheten” om en av fruarna Bergman.
Programvärd: Hans Mossberg

OBS TORSDAG 22 mars kl 14.00

Hasse och Tage – humoristiska humanister

Det nästan 30-åriga samarbetet mellan Hans Alfredson och Tage Danielsson utgör en epok i svensk nöjeshistoria. Genom sina revyer och filmer speglade och kommenterade de tidens stora samhällsförändringar på ett spexartat och skarpt satiriskt sätt men alltid med en grundläggande tro på humanism och godhet. Om dessa humoristiska humanister berättar fil dr Johanna Broman Åkesson, som specialiserat sig på den svenska estradvisan och annan nöjeshistoria. 
Programvärd: Anita Lassesson

 

Onsdag 11 april kl 14.00

 

Rasbiolog Herman Lundborgs gåta

Maja Hagerman, författare och vetenskapsjournalist, berättar om sitt arbete med boken ”Käraste Herman”,   om professor Herman Lundborg, chef för Statens institut för rasbiologi 1922–1935. Om forskningsgåtorna han trodde sig lösa, om forskarvännerna i Nazityskland som var inflytelserika rasexperter, och om personer han mötte vid sina undersökningar i Sverige, inte minst kvinnor, som skakade om hans tillvaro i grunden. Ett storslaget uppdrag hade han åtagit sig: att ”rädda det svenska folket” och han varnade hotfullt för rasblandning och degeneration. Men samtidigt blev han kär i Maria, en kvinna i Lappland av ”fel typ”, som också födde hans barn.
Programvärd: Birgitta Widholm

Onsdag 25 april kl 14.00

På uppdrag för Läkare Utan Gränser

Alexander Nyman arbetar som ST-läkare i kirurgi på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och för organisationen Läkare Utan Gränser. Han kommer att i ord och bild berätta om både den världsomspännande organisationen och om sina senaste uppdrag i Afrika.
Programvärd: Birgitta Johansson

Onsdag 16 maj

Våravslutning – resa ut i det blå

Vi gör som vi gjort i många år - en våravslutning med resa mot okänt mål. Målet håller vi hemligt men  tidigare års utflykter har varit mycket lyckade och uppskattade. Så följ med på en ny trevlig och givande dagstur. Priset är 550 kr och för detta får du resa, lunch, kaffe (fm alternativt em) samt ev. inträdesavgifter (guidekostnader). 
Sista anmälningsdag är 25 april
.

Bekräftelse, faktura och information om avresetid m m skickas ut c:a 10 dagar före resan.
Programvärd: Håkan Sjöberg

Lämna gärna förslag på ämnen och medverkande vid kommande medlemsmöten genom att tala med någon i styrelsen