ESU

 

 MEDLEMSMÖTEN

 

Hösten 2021

 

Bra att veta

Varmt välkommen till våra medlemsmöten på onsdagar i Kulturhuset Royal vid Järntorget. De börjar kl 14.00. Du får lyssna till intressanta föredrag, delta i boklotteri och kaffesamkväm. Kostnaden för allt detta är 50 kr. Du kan betala kontant eller gärna med Swish 123 198 1448. Har du anmält dig men får förhinder är vi tacksamma om du hör av dig så snart som möjligt så vi kan avboka kaffebeställningen och slippa onödiga kostnader.

Hjälp till!!
Den pågående pandemin fortsätter att sprida sig. Vi vill från ESU:s sida medverka till minskad spridning genom att vi utgår från att deltagare vid våra aktiviteter är vaccinerade.  

Onsdag 1 september kl 14.00


KALLELSE TILL ÅRSMÖTE

Eskilstuna SeniorUniversitet (ESU) håller sitt årsmöte onsdag 1 september kl 14.00 i Kulturhuset Royal vid Järntorget under förutsättning att coronasituationen och myndigheternas rekommendationer så medger. Årsmötet begränsas till enbart förhandlingar enligt reglerna för ESU samt aktuell medlemsinformation.

Föranmälan är obligatorisk och görs till vår expedition per telefon 10 04 89 (måndag och torsdag 10.00—12.00), genom e-post e.s.u@telia.com eller per telefon till någon i styrelsen.

Sista anmälningsdag är 30 augusti..

För ytterligare information se föreningens hemsida www.eskilstunasenioruniversitet.se och håll utkik efter annons under rubriken Föreningsnytt i Eskilstuna-Kuriren.

          §§§§§
Onsdag 15 september kl 14.00 

Detta möte är flyttat till 3 november kl 14.00 (samma plats)

                                  ”Trots Och Tröst”
Marie Selander röst och Tuomo Haapala kontrabas. Med människans röst och den djupaste av fioler, skapar de rika ljudlandskap. Bägge har spelat sedan 60-talet - från popband, folk, progg, klassisk, samt modern musik av olika slag till helt egna klingande universum. Egentligen borde väl Marie och Tuomo sitta i var sin gungstol och klappa var sin katt men lusten till musiken lever. Marie startade tjejpopgruppen NURSERY RHYMES 1964. Tuomo Haapala startade popgruppen The Bachelors 1961. Därefter spel i grupper som Diddlers, Låt och trall, Vargavinter , ISKRA, och SNOW. De har tonsatt Moa Martinsson, Gunnar Ekelöf, Ann Jäderlund, Forrough Farrokzad, Arto Melleri, Kerstin Ekman, Bengt Pohjanen, Anselm Hollo... 2020 tilldelades Marie Musikaliska Akademiens Medalj "För tonkonstens främjande".
Programvärd: Håkan Sjöberg

 
Onsdag 29 september kl 14.00

Från Peenemünde till Mars – rymdhistoria i dåtid, nutid och framtid

Börje Lundberg, jämngammal med första rymdraketen och tidigare journalist på bl a Eskilstuna-Kuriren, har besökt ledande rymdcentra, intervjuat forskare, astronauter och kosmonauter och skrivit boken ”Svenska rymdäventyr – många fler än du anar”. Hans son Magnus Lundberg, jämngammal med första månlandningen och med stort intresse för rymden, har mött flera astronauter och på plats sett näst sista uppskjutningen av rymdfärjan tillsammans med sin pappa. De två tar oss med på rymdäventyr nu och i framtiden.  
Programvärd: Håkan Sjöberg

Onsdag 13 oktober kl 14.00

Senaste nytt om livsstil och hälsa – vad säger forskningen?

Mai-Lis Hellenius är läkare, forskare och professor på Karolinska Institutet i kardiovaskulär prevention med fokus på fysisk aktivitet och mat. Hon brukar även kallas ”livsstilsprofessor”. I många år har hon forskat och undervisat i förebyggande medicin med fokus på livsstil och även arbetat kliniskt i flera decennier med livsstilsförändringar om vilka hon kommer att berätta vid sitt föredrag. Hon har även skrivit ett stort antal böcker inom samma område.
Programvärd: Margot Bandmann

 Foto: Ulf Sirborn
Onsdag 27 oktober kl 14.00

Det tänkande hjärtat


Professor Yvonne Hirdman berättar om Alva Myrdal och hennes kamp för att ”få göra något”. Det blir en berättelse om svensk mellankrigstid, om genuskonstruktioner (vad är en kvinna? vad är en man? Hur bör det vara?) och om den stora kärleken till Gunnar Myrdal, mannen som ansåg sig ha en hjärna 999 gånger mer lysande än andra och om en politik som  kom att förändra synen på socialpolitik i grunden.
Programvärd: Birigitta Widholm

Onsdag 10 november kl 14.00

Program-
ändring

 ”Den brokiga Bloomsburygruppen”,

Föreläsningen om ”De okända systrarna von Hallwyl” är inställd på grund av sjukdom hos föreläsarna. I stället kommer Hans Lundén, föreläsare i vår populära serie ”Konst- och kulturhistoria”, att medverka och berätta om ”Den brokiga Bloomsburygruppen”, en märklig samling författare, konstnärer och trädgårdsälskare under tidigt engelskt 1900-tal. Gruppen, med bas i London, kom att starkt påverka den brittiska modernismen.   

Programvärd: Hans Mossberg

Onsdag 24 november 13.00 

OBS!!! Ändrad tid

”Journalistikens framtid - pressade tidningskoncerner, ansatt public service och okontrollerade sociala medier”


 
Det stora ämnet kommer att ägnas åt koppling mot ekonomi, nyhetsförmedling och demokrati av Ulf Wickbom som varit verksam som journalist och författare. Han har arbetat på bl a Svenska Dagbladet och Sveriges Television. Han medverkar fn i Dagens Nyheter varje vecka. Som författare har han skrivit företagshistoria om svenska industrier samt ett antal böcker med motiv från Öland.
Programvärd: Håkan Sjöberg

Onsdag 15 december

OBS!! Ändrad dag

Höstavslutning med decemberlunch


Efter att under hösten ha genomfört många aktiviteter kan det kännas trevligt att få umgås under lite lättare former och det sker som vanligt med att vi åker iväg och intar en god lunch Denna gång åker vi till Färna Herrgård.  Avresa från hörnet Köpmangatan/Djurgårdsvägen kl 12.00. Lunchen serveras kl 13.30. Beräknad hemkomst blir sedan vid omkring kl 16.30. Kostnaden är 450 kronor. Anmälan till ESU senast 29 november och sedan kommer bekräftelse med faktura från Resekompaniet c:a 10 dagar före avresan.
Programvärd: Håkan Sjöberg