Välkommen att delta i våra föreläsningsserier ”Konst- och kulturhistoria”, ”Krishärdar i världen”, ”Gamla fina låtar” och ”Min musik” under våren 2025. De hålls i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90.
Sista anmälningsdag för föreläsningsserierna är 27 januari. Först till kvarn gäller där antalet deltagare är begränsat. Du kan skicka anmälan så fort du bestämt dig, men första dag för registrering är torsdag 9 januari då vår expedition öppnar.
Anmälan kan göras på anmälningsblankett, via e-post, telefonsamtal eller besök på vår expedition, Expeditionen är öppen måndag och torsdag 10:00- 12:00 under januari t.o.m. mars, därefter endast måndagar.
Besöksadress: Alfeltsgatan 8 B
Tfn: 016-10 04 89
Faktura skickas ut av Studiefrämjandet till din e-postadress ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon e-postadress får faktura via vanliga posten. Det är även bekräftelse på att du antagits. Anmälan är bindande. Avgift återbetalas ej utom vid sjukdom. Ev. avanmälan görs till Eskilstuna SeniorUniversitet.
Obs! Ange OCR-numret som står på fakturan vid betalning.
Min musik
Även denna vår erbjuder vi ”Min musik” med fyra nya musikintresserade gäster. De kommer att presentera musik som varit viktig för dem och som bygger på upplevelser och erfarenheter, då som nu. Avsikten med träffarna är att få lyssna till musik av många olika slag och få personliga kommentarer av de medverkande. Föreläsningarna hålls i Studiefrämjandets stora lokal Havet på Västeråsvägen 90 och pågår mellan 10:00 och 11:45. Avgiften för hela serien är 300 kronor. Bekräftelse och faktura skickas ut digitalt av Studiefrämjandet ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon mejladress får bekräftelse och faktura via posten.
Sista anmälningsdag är måndag 27 januari.
Programansvarig: Gunnar Goblirsch
Tisdag 25 februari
Från Bohuslän till Sörmland
Malin Lodin arbetar som församlingsdiakon i Tunafors församling och som sjukhusdiakon på Mälarsjukhuset . Hon tar oss med i en berättelse från Bohuslän till Sörmland, där musik, liv och tro flätas samman till en livsberättelse.
Tisdag 11 mars
Musiken blev mitt liv
Daniel Gildenlöw fastnade tidigt för musik och startade som 11-åring sitt första band, Reality. År 1991 bytte bandet namn till Pain of Salvation. Under denna flagg har Daniel lett bandet ända till dags datum och de har turnerat över hela världen – Europa, USA, Sydamerika, Indien, Australien, Egypten och Japan. Här hemma i Sverige är Daniel mer känd för att ha varit med i Melodi-festivalen både med bandet och som egen artist. Han jobbar även som lärare på Kulturskolan i Eskilstuna, ett jobb han trivs väldigt bra med och är stolt över. Daniel kommer spela musik som påverkat honom och betytt mycket, från det att han som 7-åring hittade Beatles ”Revolver” i föräldrarnas vinylsamling och fram till dagens nyfunna jazzintresse.
Tisdag 25 mars
Min musik – en fyrklöver
Lars Wennerholm är pensionär efter bl.a. 37 år som ekonom m.m. på Volvo i Eskilstuna. Kärleken till musik kom tidigt och har fyra huvudingredienser: Visor, jazz, klassiskt och folkmusik. Det egna utövandet sker framför allt som sångare i två körer och i folkvisesammanhang. Lars kommer att spela och berätta om musik som genom livet betytt speciellt mycket för honom.
Tisdag 8 april
Från barnkör i Skiftinge till internationell framgång
Frida Herchenröther är uppvuxen i Skiftinge där hon sjöng i körer och lärde sig spela gitarr genom S:t Pauli kyrka. Vid 10 års ålder började hon skriva egna poplåtar och 1999 startade hon sitt första band. Idag jobbar hon som låtskrivare, musikproducent, musiker, och artist med virala framgångar. Hon är även projektledare och musikpedagog, och har i snart 10 år drivit Lira Musikkollo för barn och unga på Balsta Musikslott. 2022 var hon medskapare till utställningen ”Vi är många – musiker i Eskilstuna”, samt boken ”Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna” med Marie Selander, Emma Gustafsson och Linnéa Lindbom.
Gamla fina låtar — Quiz (frågesport)
Det ska va’ gamla låtar, såna som de gjorde förr
Nånting glatt nånting enkelt så att alla hänger me’
Nåt man känner igen som en kär gammal vän
Nånting från gamla tider, det var låtar det
Vid fyra tillfällen lyssnar vi på musik i form av schlager, visor och kanske någon psalm från 30talet till 80-talet. Vi gör det i form av en musikalisk frågesport (quiz) där alla som vill kan delta. Avsikten med träffarna är att deltagarna får höra och minnas musik på svenska av olika slag, som vi känner igen från vår ungdom men kanske har glömt på äldre dar. Pris till vinnaren utlovas.
Föreläsningarna hålls i Studiefrämjandets lokal Havet på Västeråsvägen 90 och pågår mellan 10:00 och 11:45. Första träffen äger rum torsdag 20 februari. Övriga träffar sker torsdag 6 och 20 mars och 3 april. Avgiften för hela serien är 250 kronor. Bekräftelse och faktura skickas ut digitalt av Studiefrämjandet ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon mejladress får bekräftelse och faktura via posten.
Sista anmälningsdag är måndag 27 januari
Programansvarig: Gunnar Goblirsch
Konst- och kulturhistoria – Hans Lundén
Välkommen till ännu en föreläsningsserie på temat Konst och kultur med Hans Lundén. Föreläsningarna hålls i Studiefrämjandets stora lokal Havet på Västeråsvägen 90 och pågår mellan 10:00 och 11:45. Avgiften för hela serien är 350 kronor. Bekräftelse och faktura skickas ut digitalt av Studiefrämjandet ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon mejladress får bekräftelse och faktura via posten.
Sista anmälningsdag är måndag 27 januari.
Programansvarig: Wenche Willumsen
Tisdag 4 mars
Gunnar och Sigurd, en vänskap som gick förlorad
Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz vann tillsammans den stora arkitekttävlingen om Skogskyrkogården i Stockholm. Inför utformningen av flera kapell blev Gunnar Asplund ensam ansvarig, vilket skapade bitterhet hos Lewerentz. Asplund arbetade intensivt med sin uppgift och avled ungefär samtidigt som kyrkogården stod färdig 1940. Sigurd Lewerentz fick inte så många uppdrag utan ägnade sig en lång period åt sin ”fönsterfabrik” IDESTA i Eskilstuna men fick vid pensionsåldern två stora uppdrag: Markuskyrkan i Björkhagen och St Petrikyrkan i Klippan. Båda räknas i dag som bland det främsta inom 1900-talets arkitektur.
Tisdag 18 mars
Att förverkliga en dröm och att göra en dröm av verkligheten
Brevbäraren Ferdinand Cheval i Hauterives vandrade tre mil om dagen med sin väska. En dag på hemvägen snubblade han på en vacker sten och lade den i väskan. Så småningom gjorde han till sin vana att plocka upp stenar och en dröm om att bygga ett Idealpalats växte fram. Efter många års flitigt arbete stod Palais Idéal färdigt vid hans död 1924.
René Magritte var en belgisk surrealistisk konstnär vars konst i dag fyller fyra våningar i muséet i Bryssel.
Hans konst förvandlar verkligheten till en dröm. Och en pipa är inte alltid en pipa.
Tisdag 1 april
Alvar och Arne, myran, sjuan och eskimåkvinnans skinnbyxa
Alvar Aalto är kanske den mest kände av alla nordiska arkitekter. Den svensktalande Alvar som ritade byggnader över nästa hela världen fick endast några få uppdrag i Sverige. Men fler i Tyskland, USA och Danmark och Finland förstås. Mest känd är han kanske för sina böjträmöbler som han ritade för ett sanatorium. Arne Jacobsen den danske arkitekten som plötsligt under den tyska ockupationen insåg att han var jude och flydde till Sverige där han designade tyger. SAS-hotellet, Danmarks riksbank, stolarna sjuan och myran är några av hans många verk.
Tisdag 15 april
Ingrid och Lola, två kvinnor i en manlig värld
I dag är mer än hälften av arkitektstudenterna kvinnor. Annat var det när Ingrid Wallberg och Leonie Geisendorf började sin bana. Två kvinnor som båda fick kämpa mot fördomar och slentrian och bl a skapat attraktiva bostadsområden.
Krishärdar i världen – Stig Wahlström
Vår föreläsningsserie Krishärdar i världen återkommer i vår med tre träffar. Som tidigare medverkar Stig Wahlström, Västerås. Han kommer att i ord och bild ge såväl tillbakablickar som aktuell information om oroshärdar på olika håll i världen som påverkar både oss och andra länder. Föreläsningarna hålls i Studiefrämjandets stora lokal Havet på Västeråsvägen 90 och pågår mellan 10:00 och 11:45.
Första träffen äger rum torsdag 13 februari. Övriga träffar sker 27 februari och 13 mars.
Avgiften för hela serien är 250 kronor. Bekräftelse och faktura skickas ut digitalt av Studiefrämjandet ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon mejladress får bekräftelse och faktura via posten.
Sista anmälningsdag är måndag 27 januari.
Programansvarig: Anita Norberg
Mälardalens Universitet
Allmänheten har möjlighet att besöka universitetets lokaler, såsom bibliotek, kafé och restaurang. Läs mer om universitetet på följande websida:
https://www.mdu.se
Tfn till universitetets växel 021-10 13 00.
Som medlem i ESU är du välkommen att ta del av universitetets öppna föreläsningar. Du hittar dem på universitetets hemsida för öppna kurser MOOC (Massiv open online courses) på följande websida:
https://open.mdu.se