Hänt sen sist

Här redovisas genomförda aktiviteter under våren 2025. Tidigare aktiviteter kan du hitta på sidan ”Arkiv”.

”Min Musik” med Lars Wennerholm

Den 25 mars var det Lars Wennerholms tur att berätta om sin musik i föreläsningsserien ”Min Musik”. Lars är pensionär efter bl.a. 37 år som ekonom m.m. på Volvo i Eskilstuna. Kärleken till musik kom tidigt och har fyra huvudingredienser: Visor, jazz, klassiskt och folkmusik. Det egna utövandet sker framför allt som sångare i två körer och i folkvisesammanhang. Lars spelade och berättade i en välfylld sal om musik som genom livet betytt speciellt mycket för honom.

Text och foto: Gunnar Goblirsch

Den kinesiska utmaningen

Om ”Den kinesiska utmaningen” och dess påverkan på USA och övriga västvärlden talade Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur och föreståndare för Stockholm Centrum för globala Asienstudier, vid medlemsmötet 19 mars.
Han redogjorde bl a för vilka mål och ambitioner som de kinesiska ledarna har när Kina får en allt mer framträdande roll i världspolitiken och beskrev även Xi Jinpings väg till makten; från en blygsam framtoning till en av världens mäktigaste ledare. Den allt mer auktoritära och hårdföra regimen bedriver en omfattande övervakning av befolkningen där oliktänkande utsätts för allt hårdare straff, något som även Johan Lagerkvist fått erfara. Från att ha bott i Kina och rest mycket i Asien har han efter de böcker och artiklar han skrivit blivit persona non grata och får inte längre visum till Kina.
Även om visst motstånd mot regimen förekommer bland kineserna är det passivt. Någon koordinerad proteströrelse saknas, i stället tar sig det pyrande missnöjet uttryck genom våld, mord och misshandel på gatorna.
Det var ett dystert framtidsscenario som målades upp där den hittills rådande världsordningen utmanats – även av de som tidigare trott på den. Men en liten ljusglimt kunde Johan Lagerkvist leverera nämligen Kinas syn på den gröna omställningen.
-Kina ligger före med sin satsning på tåg, elbilar och andra miljöfrämjande åtgärder, något som känns rätt, menade föreläsaren som också såg ett uppvaknande av Europa som en positiv följd av det som sker i världen nu.

Professor Johan Lagerkvists föreläsning om ”Den kinesiska utmaningen” hade lockat inte mindre än 120 medlemmar till medlemsmötet på Royal.
Text: Anita Norberg Foto: Gunnar Goblirsch

Min Musik – Daniel Gildenlöw

Den 11 februari medverkade Daniel Gildenlöw i föreläsningsserien ”Min Musik”. Han fastnade tidigt för musik och startade som 11-åring sitt första band, Reality. År 1991 bytte bandet namn till ”Pain of Salvation”. Under denna flagg har Daniel lett bandet ända till dags datum och de har turnerat över hela världen – Europa, USA, Sydamerika, Indien, Australien, Egypten och Japan. Här hemma i Sverige är Daniel mer känd för att ha varit med i Melodifestivalen både med bandet och som egen artist. Han jobbar även som lärare på Kulturskolan i Eskilstuna, ett jobb han trivs väldigt bra med och är stolt över. Daniel kommer spela musik som påverkat honom och betytt mycket, från det att han som 7-åring hittade Beatles ”Revolver” i föräldrarnas vinylsamling och fram till dagens nyfunna jazzintresse. Daniels spellista finns nedan:

Text och foto: Gunnar Goblirsch

Avslutning för ”Krishärdar i världen”

Föreläsningsserien ”Krishärdar i världen” har genomförts vid tre tillfällen under vårterminen. Stig Wahlström, som medverkat under många år, har i ord och bilder tagit upp och kommenterat den oroliga tid vi lever i med en säkerhetsordning som rubbats, ett krig i Europa och en ny och oförutsägbar president i USA.
Förutom att fokusera på dagsaktuella händelser har Stig Wahlström även gett tillbakablickar för att öka förståelsen för det som pågår i världen just nu. Exempel på några av de händelser som diskuterats vid träffarna är bl a Rysslands anfallskrig mot Ukraina liksom tillsättandet av Donald Trump och den turbulens som detta medfört med bl a handelskrig, tullar och ständiga förändringar i såväl retoriken som i den amerikanska administrationen och den osäkerhet detta medför för världens länder. Även de många val som hållits, däribland i Tyskland, Grönland och Österrike, har avhandlats. Vad som händer på Gazaremsan och situationen mellan Israel och Hamas har också tagits upp. Annat som diskuterats har varit Natos framtid, den stora upprustning som sker av försvaret i de europeiska länderna liksom det spända säkerhetsläget som inte varit så oroväckande sedan kalla krigets dagar.

Ett 60-tal medlemmar har deltagit i föreläsningsserien ”Krishärdar i världen”, som hållits i Studiefrämjandets lokaler. Här är några av dem, fr v Sten-Olof Svensson, Margareta Forsgren, Anders Stjerna och Brita Stjerna. Bakom dem ses föreläsaren Stig Wahlström.
Text och foto: Anita Norberg

Eskilstuna i förändring

Om Eskilstuna i förändring både på kort och lång sikt talade Mats Hällnäs och Anders Enesved från samhällsbyggnadsförvaltningen vid medlemsmötet 5 mars. I översiktsplanen som kommunen tagit fram riktas blickarna mot en kraftig utbyggnad av bostäder i bl a Kvicksund, Torshälla och Sundbyholm medan Kjula, Gunnarskäl och Svista ses som intressanta områden för fortsatt näringslivsexpansion. Även Eskilstunas centrum liksom miljön kring ån och Resecentrum finns med i den framtida utvecklingsplanen liksom flera andra områden, berättade Mats Hällnäs när han redogjorde för den mer långsiktiga utvecklingen av Eskilstuna.
Om planerna för det närmste året redogjorde Anders Enesved. Han nämnde att bl a Sturegatan kommer att få en säkrare trafikmiljö, Kapellbacken fräschas upp med torg och park och att kajen vid Köpmangatan kommer att renoveras för att kunna ha uteserveringar längs ån. Förstärkning av åkanten vid Faktorigatan för att undvika ras kommer också att vidtas. Munktellområdet får ny och bättre belysning och vid flera infarter kommer energikrävande lampor att ersättas med LED-armatur för att minska kostnader och miljöpåverkan.
Broreparationer på flera håll står också på agendan, bl a vid Faktoriholmarna och i Torshälla.
Stadsparken kommer att få bryggor för att göra miljön kring ån mer attraktiv och till Biblioteksplan, som egentligen heter Bernhard Hellströms plats, kommer ett konstverk från Parken Zoo att flyttas.
-Så räkna med att det kan komma att bli lite stökigt på sina håll i Eskilstuna när allt detta ska
genomföras, varnade Anders Enesved.
Några frågor från publiken hanns också med innan det var dags att ta upp det förslag till stadgeändring, som godkänts av årsmötet men måste beslutas även av ett föreningsmöte. Och med ett rungande och enhälligt ja biföll de cirka 110 medlemmarna det reviderade stadgeförslaget, som för övrigt finns att läsa här på hemsidan. En presentation av ESUs ”nygamla” styrelse liksom boklotteri och kaffe avslutade mötet.

Om Eskilstuna i förändring talade Mats Hällnäs och Anders Enesved, båda från
samhällsbyggnadsförvaltningen, vid medlemsmötet den 5 mars.
Text och foto: Anita Norberg

Gamla fina låtar — Quiz (frågesport)

Vid fyra tillfällen lyssnar vi på musik i form av schlager, visor och kanske någon psalm från 30-talet till 80-talet. Vi gör det i form av en musikalisk frågesport (quiz) där alla som vill kan delta. Avsikten med träffarna är att deltagarna får höra och minnas musik på svenska av olika slag, som vi känner igen från vår ungdom men kanske har glömt på äldre dar. Nedan redovisas successivt frågor och rätta svar samt listorna på den musik vi lyssnat på.

Vårens första ”Min Musik” tisdagen den 25 februari

Under ämnet ”Från Bohuslän till Sörmland” berättade Malin Lodin om sig själv och spelade musik med texter som betyder mycket för henne, och där musik, liv och tro flätats samman till en livsberättelse. Malin arbetar som församlingsdiakon i Tunafors församling och som sjukhusdiakon på Mälarsjukhuset. Deltagarna i föreläsningsserien fick bland annat lyssna på musik av Sven-Bertil Taube, Hasse Andersson, Melissa Horn och Miss Li. Du kan ladda hem och skriva ut hela musiklistan nedan.
Text och foto: Gunnar Goblirsch

Intressant författarbesök

Om sitt författarskap i allmänhet och arbetet med boken ”Helga” i synnerhet berättade författaren och journalisten Bengt Ohlsson vid vårens första medlemsmöte den 19 februari Inför närmare 110 andäktigt lyssnande deltagare.
Bengt Ohlsson har allt sedan ungdomen fascinerats av Hjalmar Söderbergs verk Doktor Glas. För två decennier sedan gav han ut en egen bok om romanfiguren pastor Gregorius för vilken han tilldelades Augustpriset 2004.
-Det gav mig någon form av hybris så jag skrev tre böcker ”på raken”, berättade Bengt Ohlsson som när han reste runt på bibliotek och kulturföreningar och berättade om ”Gregorius” fick frågan när han skulle skriva en bok om Helga, hustrun till pastor Gregorius. Efter ett besök hos sin 95-åriga far började han fundera över hur mycket en människa hinner med under sitt liv.
-Det slog mig att om Helga fått leva tills hon blivit lika gammal hade hon fått uppleva två världskrig,
hört Beatles på radion och kunnat vara barnvakt åt mig – en hisnande känsla.
Boken om Helga utspelas 1937 då Helga är i 60-årsåldern, lyckligt gift och har tre vuxna barn. Hon har ljugit om vem som är far till hennes dotter, en lögn som nästan blivit sanning. Så får hon ett brev som hotar det liv hon byggt upp och ställer henne inför frågan hur hon ska handskas med sitt förflutna.
Det är det vardagliga och allmänmänskliga som fascinerar Bengt Ohlsson, berättade han. Inför skrivandet av boken Helga läste han Dagens Nyheter från 1937 för att sätta sig in i vad som hände i det lilla och nära livet. De stora, dramatiska händelserna förbleknar med tiden eller faller i glömska.
-Kan man inte luta sig mot sitt förflutna – vem är man då, frågade sig Bengt som själv funderar mycket över samma saker som bokens Helga.
Ett intressant och givande författarmöte kommenterade flera i publiken efter Bengt Ohlssons personliga och lågmälda framträdande på Royal.

Författaren och journalisten Bengt Ohlsson framträdde vid vårens första medlemsmöte och
berättade om sitt författarskap och om sin bok ”Helga”.
Text: Anita Norberg Foto: Gunnar Goblirsch

Årsmöte med avtackning av två trotjänare

Senioruniversitetet höll sitt årsmöte den femte januari på Kulturhuset Royal. Förutom årsmötesförhandlingar fick de närmare 50 deltagarna information om den kommande verksamheten och bjöds även på kaffe och semlor. Flera förändringar i styrelsen kunde mötesordföranden Sven Kullman klubba igenom då ordföranden Sven Andreasson avgick på egen begäran liksom mångåriga ledamöterna Birgitta Johansson och Birgitta Widholm, som båda avsagt sig omval.
Den nya styrelsen består av: Anita Norberg, ordförande på ett år, Roland Svensson, v ordförande, Anita Lassesson, kassör, Gunnar Goblirsch, sekreterare, samt Wenche Willumsen, Marianne Sjöquist och Marit Löfroth, de båda sistnämnda nyvalda. Till revisorer omvaldes Sven Karlsson och Jan Edenmo med Eva Hesse Sundin som suppleant. Valberedningen består av Bo Aldurén och Kristina Eder.
Styrelsens förslag till revidering av föreningens stadgar godkändes. De finns att läsa här på webbplatsen. En höjning av medlemsavgiften till 250 kr fr o m år 2026 godkändes enhälligt av årsmötet.
En viktig fråga som togs upp var att föreningen fr o m i höst inte kan disponera Royals lokaler för sina medlemsmöten då Kulturföreningen lämnar Royal för att flytta till tidigare biografen Rio på Rademachergatan när den är iordningställd. Ett intensivt arbete pågår från styrelsens sida för att hitta ny, tillfällig och ändamålsenlig lokal för medlemsmötena. Den verksamhet som är förlagd till Studiefrämjandets lokaler påverkas inte.
Vid årsmötet avtackades, förutom ordföranden Sven Andreasson, även Birgitta Widholm och Birgitta Johansson för sina 15 respektive 13 år i styrelsen, med blommor och applåder och båda utsågs till hedersmedlemmar i föreningen.

Styrelseledamöterna Birgitta Widholm, t v, och Birgitta Johansson, t h, avtackades med blommor och kaffe för sitt förtjänstfulla arbete för föreningen under många år. I mitten ses Margot Bandmann.
Foto: Gunnar Goblirsch

Trettondagskonsert 2025, Berwaldhallen

Årets första resa blev en underbar musikupplevelse. Eskilstuna SeniorUniversitet och SPF/SPRF samåkte med 47 deltagare till Berwaldhallen och till Trettondagskonserten. Det var en afton i festens och stjärnglansens tecken med Radiosymfonikerna och Radiokören. Dirigent var Chloe Rooke och sångsolister var Rebecka Wallroth och Joachim Bäckström, båda väl förankrade i den klassisk musiktraditionen. Sammantaget en kväll med operaklassiker, symfoniska mästerverk och körverk. Och en nypa Chess. Ett väl balanserat program, som inte bara lyfte fram sångsolisterna utan också orkester och kör. Hemresan, direkt efter konserten, gick bra. När det är vintermörker och isiga vägar är det skönt att ha en varm buss som lotsar deltagarna åter.
Text och bilder: Sven Andreasson